Een citroen is een vrucht met een heerlijke frisse geur, die voor meerdere doeleinden te gebruiken is in het huishouden. Citroenen bevatten veel vitamine C en het heeft een anti-bacteriële werking.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Citroenen bevatten veel vitamine C, oplosbare vezels en plantenstoffen die veel vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Citroenen kunnen mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en bescherming bieden tegen hartziekte, bloedarmoede, nierstenen, spijsverteringsklachten en kanker.
Citroen doodt bacteriën en is een goed ontsmettingsmiddel: het citroenzuur reinigt grondig je oppervlakken.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd 2 verse citroenen in schijfjes en leg ze in een ovenbestendig schaaltje. Zet het schaaltje voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Na deze 10 minuten is het sap van de citroen verdampt en is het vet aan de binnenwanden van de oven losgeweekt.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Citroenen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ze dragen bij aan het bestrijden van griep en verkoudheid en ze verlichten een zere keel. Als je dagelijks citroenwater drinkt, heb je minder kans om hier last van te krijgen.
Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.
Als we het internet moeten geloven, zou een glas warm water met citroen op de nuchtere maag wonderen doen voor het reinigen van je lichaam. Zo zou het onder andere de spijsvertering op gang brengen, zouden gifstoffen afgevoerd worden door het drankje en zou het ontstekingen voorkomen en pijn bestrijden.
Citroensap is zuur en zou daarnaast dus ook kunnen bijdragen aan een betere maagvertering, net als het zoutzuur in de maag [2]. Als je eet maakt je maag zelf sappen aan, als je die niet voldoende aanmaakt kun je uitzoeken waarom dit zo is.
Citroensap is goed voor je haar omdat veel vitamine C en een verzachtende werking op de hoofdhuid. Het zorgt ervoor dat de pH-waarde van het haar hersteld word door citroensap. Het sap van de citroen is natuurlijk zuur dat het de hoofdhuid en de haarzakjes kan reinigen.
Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het best voor je gezondheid. Maar een ander smaakje is af en toe ook prima: zolang er maar geen suikers in zitten. Een mok warme thee in de ochtend is heerlijk, maar je kunt in de vroege uurtjes ook prima eens ijsthee drinken.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Goed voor de bloeddruk
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben van dagelijks een glas citroenwater. Citroenwater houdt de aderen namelijk zacht en flexibel en doordat oneffenheden in de aderen daardoor verminderen, wordt de druk op de aderen wat verminderd, wat resulteert in een lagere bloeddruk.
Limoen bevat een zeer hoge dosis vitamine C. Alleen dat maakt limoen al gezonder dan veel andere citrusvruchten, zoals de sinaasappel of de grapefruit. Naast vitamine C bevat limoen ook vitamine A, B en D en verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Citroensap werkt in principe een klein beetje bloedverdunnend, maar dan zou je het moeten drinken. Het grote probleem is echter dat bij toevoeging van (veel) citroenzuur aan het bloed de pH van het bloed daalt, omdat citroenzuur reageert met natriumbicarbonaat onder vorming van koolzuur en natriumcitraat.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Vergeet niet om ook de deur, rekken, laden en het deurrubber te poetsen. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.