Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten.Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
1. Smart Chips Body&Fit – 407 kilocalorieën. De winnaar in dit lijstje is de Smart Chips van Body&Fit. Een echt gezonde keuze wordt het natuurlijk nooit, maar dankzij 407 kilocalorieën is het wel de beste keuze uit dit overzicht.
Waarom is chips verslavend? Chips bestaat eigenlijk uit twee elementen die voor de mens verslavend zijn namelijk zout en snelle koolhydraten. Zout en snelle koolhydraten hebben we als mens nodig en zijn in de natuur lastig te vinden.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Chips: natrium
Natrium is het hoofdbestanddeel van zout en is daarom in overvloed aanwezig in zoute voedingsmiddelen zoals chips. Heb je daarin ineens heel erg trek in? Dan zijn het zozeer niet de chips waar je brein om vraagt, maar vooral de natrium die ze bevatten.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Eiwitten: 12,4 gram in pinda's en 3,2 gram eiwitten in chips. Vitamines en mineralen: als we naar de vitamines en mineralen kijken, valt op dat er in pinda's meer magnesium zit (108 gram tegenover 30 gram). In chips zit iets meer vitamine E (3,75 gram tegenover 3,2 gram) en vitamine C (5,5 gram tegenover 0 gram).
Neem bijvoorbeeld chips, die veel vet en calorieën bevatten. Als je meer calorieën eet dan je binnenkrijgt kom je aan. Voor een dieet om af te vallen lijken light chips dus een goed idee.
Na twintig jaar bleken ze gemiddeld 8 kilo zwaarder dan aan het begin. Elke vier jaar kwam de gemiddelde deelnemer alleen al door chips bijna een kilo aan.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Minimaal 100 gram per persoon.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Suikers zijn namelijk slechter voor het hart dan verzadigde vetten. Dat concluderen wetenschappers op basis van een literatuurstudie, gepubliceerd in Progress in Cardiovascular Diseases. Hun belangrijkste aanbeveling: eet zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd ultra-geraffineerde producten.
Er zit 2,8 gram vet in 1 handje (10 gram) chips, paprika, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.