Pu Erh Thee komt oorspronkelijk uit China, uit de provincie Yunnan. De Chinese bevolking drinkt deze thee al meer dan zeventienhonderd jaar en ze staat dan ook in hetzelfde rijtje als gezonde kruiden en dranken met een voedende en zeer gezonde werking.
Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld.
Pu erh bevat cafeïne dat je vetverbranding wat verhoogd gedurende dag en de spijsvertering ondersteund. Het bevat ook zeer weinig calorieën. Een gezonde drank dus voor de lange termijn! Verwacht echter niet dat een vetkiller dat zorgt voor resultaat in enkele dagen.
Oorspronkelijk werd groene thee in Azië gebruikt als medicijn voor het hart, om de spijsvertering te versnellen en om wonden te helen. Ook nu, jaren later, toont onderzoek aan dat groene thee helpt bij het afvallen, het ontgiften van je lichaam en het voorkomen van diverse veelvoorkomende ziekten.
Daarnaast helpt oolong thee om op gewicht te blijven en niet aan te komen. Ook is het drinken van oolong thee goed voor hart- en bloedvaten, dit komt vooral doordat deze thee rijk is aan mineralen waaronder calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen helpt de hartslag te regulieren en het bloed te ontkalken.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Sommige mensen zijn echter gevoelig voor cafeïne en zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne kan dan bijwerkingen veroorzaken. Meer dan vier kopjes oolong thee per dag is sowieso af te raden vanwege de hoeveelheid cafeïne.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.
Drie koppen per dag
EFSA schat dat groene theedrinkers in Europa gemiddeld 300 mg EGCG per dag binnenkrijgen. Dat is dus ruim onder het gestelde maximum. Dit is wel een gemiddelde. Drink je echt heel erg veel groene thee, dan kan de dagelijkse EGCG hoeveelheid wel richting het veilige maximum komen.
Volgens de 5.000 jaar oude Chinese voedingsleer heeft het drinken van thee bij de maaltijd een positief effect op je lichaam. Afhankelijk van kruidenmengsels die aan de thee worden toegevoegd, neutraliseert het 'warme' of 'koude' ingrediënten.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Volgens een Chinese legende vond keizer Shen Nung in 2737 voor Christus per ongeluk thee uit. Uit hygiënische overwegingen droeg hij zijn onderdanen op om altijd zijn water te koken voordat hij het dronk.
Jasmijnthee is over het algemeen het meest geliefd. Maar er wordt ook veel groene thee (Loeng tsjin-drakenbron-) geschonken en de zwarte thee (zwarte draak ) uit Kwantoeng geschonken en gedronken. De groene thee wordt gedroogd in de zon en de zwarte wordt eerst in de zon gedroogd en dan gebrand boven houtskool.
Teelt en verschillende soorten. Thee wordt vooral in het zuiden van China verbouwd. De groene thee komt uit de oostelijke provincies Zhejiang, Anhui en Fujian; de rode thee uit de provincie Yunnan, de Oolong-thee uit Fujian (ook in Taiwan), de gele thee uit Hunan en de zwarte thee uit Sichuan en Yunnan.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Het antwoord is kortweg 'nee'. Alle groene thee bevat namelijk dezelfde voedingsstoffen en is dus even gezond. Wel is het zo dat de kwaliteit van de groene theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de thee is.
Detox en kruiden
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Ochtend. Veel mensen hebben meteen na het opstaan nood aan hun dosis cafeïne. Een krachtige zwarte thee is voor hen de perfecte keuze. Niet toevallig heet de vaakst gedronken ochtendthee 'English Breakfast'.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
De term "oolong" betekent "zwarte draak" in het Chinees. Gedroogde "oolong"-theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geoxideerde soort en tot een zwart draadachtig voorkomen voor de meest geoxideerde oolongs.