De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Test dan hier de echtheid van jouw Car-Pass of scan de QR code.
De prijs van een Car-Pass is vastgelegd op 9,40 EUR, BTW inbegrepen. Wanneer er minder dan vier kilometerstanden op het certificaat staan, is de Car-Pass gratis. Kan ik de echtheid van een Car-Pass nagaan?
De Car-Pass vermeldt het merk, model en chassisnummer van het voertuig. Het bevat ook de datum waarop de auto in België werd ingeschreven en de dag dat hij voor het eerst werd gebruikt.
De kilometerstand controleren van een import auto is kan alleen aan de hand van het chassisnummer, naast het kentekennummer. U kunt de km stand controleren door een zogenaamde chassischeck uit te voeren. Dit kan eenvoudig via een online tool, het enige dat u hiervoor nodig hebt is het chassisnummer.
Buitenlandse auto
In het buitenland heb je echter niets aan de NAP. Tellerstanden zijn met een normale kentekencheck in geval van een importauto niet terug te vinden. Dit komt ten doordat een auto bij import een nieuw kenteken krijgt en de informatie over het autoverleden niet wordt overgedragen.
Controleren of een auto is geïmporteerd, kunt u simpelweg vaststellen door het kenteken in te voeren via de kentekentool van het RDW. Vul het Nederlandse kenteken in en kies vervolgens voor de optie 'vervaldate en historie'.
Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De strafmaat is € 10.000,- boete en/of 1 jaar celstraf.
Bewijs verzamelen. Als je de verkoper wilt aanspreken op een teruggedraaide kilometerstand, dan moet je bewijs leveren. Je moet bewijzen dat de stand is teruggedraaid en met hoeveel kilometer dit is gedaan. Via de website van de RDW kun je de tellerstand controleren en het rapport opvragen (voorheen Nationale Auto Pas) ...
Gegevens opvragen
Als je wilt weten of de kilometerstand van de auto correct, ook wel logisch genoemd, is, dan kun je een kentekencheck doen op de website van de RDW. Zij heeft alle gegevens van de auto bijgehouden en kan daar inzicht in verschaffen.
De kilometerstand terugdraaien kan ook door de complete kilometerteller uit het dashboard te schroeven. De stand wordt dan eenvoudig teruggedraaid. Een digitale kilometerteller terugdraaien is minstens zo eenvoudig. Er is eenvoudige soft- en hardware beschikbaar die de tellerstand terugdraaien mogelijk maakt.
Een Car-Pass is wettelijk verplicht
Iedereen die een tweedehands auto verkoopt - professional of particulier - moet een Car-Pass voorleggen aan de koper, tenzij de koper een autohandelaar of garage is. Terugdraaien of het verhinderen van het registreren van de kilometerstand is strafbaar.
De Car-Pass is 2 maanden geldig. Sinds 2006 is het verplicht voor de verkoper van een tweedehandse auto om de Car-Pass te geven aan de koper van het voertuig.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Het document wordt gedrukt op speciaal papier met een watermerk en hologram. Zie je dat niet, dan weet je dat het document vals of een kopie is. Je kunt bovendien de echtheid van het certificaat nakijken op de website van Car-Pass.
Een tweedehandskeuring kost plusminus 60 euro. Een visuele tweedehandskeuring plusminus 42 euro.
Een gelijkvormigheidsattest is zowat de identiteitskaart van je wagen. Net zoals jouw identiteitskaart zegt wie je bent, wat je geboortedatum is en hoe je eruit ziet. Zo toont het attest aan hoe oud je wagen is, wat het merk en de CO²-uitstoot is.
- In de meeste gevallen is het rempedaal een goede indicatie van de staat waarin de auto verkeert. Het rempedaal ondervindt namelijk te meeste kracht en slijtage. Als de auto een lage kilometerstand heeft, maar het rempedaal is volledig versleten, dan kan dit wijzen op een teruggedraaide teller.
Reken op 28.000 km per jaar voor een toerauto, op 22.000 voor een berline en op 18.000 voor een stadsauto.
Kunt u de kilometerstand aflezen van de kilometerteller in de auto? Dan kunt u met het kenteken en de kilometerstand controleren of de kilometerstand logisch is. De opgegeven stand wordt dan vergeleken met de stand die voor het laatst in ons register is opgeslagen. Op basis daarvan krijgt u gratis een actueel oordeel.
Benzinemotoren gaan gemiddeld 250.000 kilometer mee. Bij goed onderhoud kan het vaak nóg meer kilometers maken. Dieselmotoren houden het langer vol. Zij kunnen zeker de 350.000 op de kilometerstand aantikken.
„Er is vaak een afwijking naar boven van 4-10 procent”, bevestigt Jos van der Drift, auto-expert bij de ANWB, aan de telefoon aan het NRC. „De snelheidsmeter van de auto mag van de Europese wet nooit minder aangeven dan de werkelijke snelheid, maar wel meer. Daarom bouwen autofabrikanten een veiligheidsmarge in.”
Een kilometerteller is (in tegenstelling tot de snelheidsmeter) geen verplicht instrument in een auto en valt derhalve niet onder de APK-eisen. Daarmee zult u dus geen problemen krijgen. Wel kan het bij verkoop van de auto in uw nadeel werken dat de teller vanaf een bepaald moment op 80.000 km blijft staan.
Een ”kilometer blocker” is een apparaat dat er voor zorgt dat u kilometer stand stopt met tellen. Dit word dan heel veel gebruikt door bijvoorbeeld autofabrikanten. Ook in het buitenland is dit een veel gebruikte methode. Bij het gebruik van zo een kilometerstand blokkeer apparaat zal u teller stoppen met registreren.
Benzinemotoren gaan gemiddeld zo'n 300.000 km mee. Een diesel zal bijvoorbeeld zeker de 400.000 km kunnen halen en soms nog meer. Diesels werken namelijk met een hogere druk dan benzinemotoren, ze zijn hierdoor zwaarder en ook van betere kwaliteit.