Vele denken dat de Campanula een éénjarige plant is, maar dat is niet zo. Het is een meerjarige vaste plant.
De meerjarige plant doet het niet alleen binnen, maar ook buiten heel goed. Met hun klassieke dan wel vrolijke uitstraling zijn de Campanula's van Addenda® misschien wel de meest dankbare planten die je kunt bedenken. Door de variaties en kleuren passen ze in verschillende tuinstijlen.
Snoeien: uitgebloeide bloemen verwijderen
Wanneer de campanula is uitgebloeid adviseren we de uitgebloeide stelen niet af te knippen. Dit omdat ze later in het seizoen opnieuw kunnen uitlopen en je opnieuw kan genieten van de prachtige bloemen. Zijn de bloemen uitgebloeid? Knip dan de uitgebloeide bloemen af.
De Campanula (Klokjesbloem) is een prachtige bloeiende vaste plant. De meeste Campanula soorten zijn bodembedekkende vaste planten.
Zoals gezegd zijn het vaste planten die ook best wat vorst verdragen. Met onze winters hebben ze weinig moeite zolang de grond maar niet voortdurend erg nat blijft. Ze zijn overigens niet wintergroen. In de tuin moet je wel een beetje op de slakken letten, want die houden ook van deze planten.
Snoeien Campanula
Verwijder de uitgebloeide bloemen met de hand of gebruik een snoeischaar, om de aanleg van nieuwe bloemen te stimuleren. Knip de uitgebloeide stengels aan het einde van het groeiseizoen in september tot net boven de grond af.
Vermeerderen. Campanula zaait zichzelf gemakkelijk uit als je een aantal bloemen laat zitten zodat de plant zaad kan maken. Wil je dat juist niet: op tijd weg knippen die verwelkende bloemen! Ook kan je campanula na een aantal jaar gemakkelijk vermeerderen door de plant te scheuren in een aantal delen.
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
Campanula is zacht en heerlijk voor de slakken.
Campanula doet het goed in de zon en schaduw. De bloemkleur blijft het mooist op een eerder schaduwrijke plek. Het zijn meerjarige overblijvende planten. Campanula Addenda® is een soort die geschikt is voor hangmanden of baskets, maar ook voor bloembakken en potten.
De Campanula groeit snel en het handigste is het om de plant een plek te geven waar de stengels alle kanten op kunnen groeien. Het plantje zal dan al snel uitgroeien tot een mooie hangplant. Van oorsprong komt de Campanula uit bergachtige gebieden in Europa. Daar groeien ze vooral als hangplant over de rotsen heen.
De Klokjesbloem stekken doen we in het voorjaar, zodra de plant begint uit te lopen. Dan heeft de plant de meeste energie en is de kans van slagen het grootst. Gebruik bij het stekken altijd een schone en scherpe schaar. Met een botte schaar kun je de moederplant (onnodig) beschadigen.
Wilde bijen en de Campanula
Wie omringd wordt door konijnen doet er goed aan, de tuin met gaas te omheinen want dan red je het niet met gekortwiekte Campanula alleen, maar zullen ze zich doorlopend vol eten van jouw goedgevulde dis. Konijnen zouden niet van vingerhoedskruid houden?
De nabijheid van andere planten heeft ook een praktisch voordeel : de lange stelen van de klokjesbloem zijn niet zo stabiel en kunnen bij wind tegen de buren aanleunen.
De Campanula is zo'n prachtige plant dat deze niet alleen een aantrekkingskracht heeft op jou, maar soms ook op je huisdieren. Bij de Campanula zijn de officiële bronnen verdeeld over de conclusie of deze plant giftig is of niet. Dit lijkt voornamelijk afhankelijk van de variant van de Campanula.
Dit kluwenklokje staat ook bekend als Campanula glomerata Superba vormt mooie, dichte pollen en bereikt een hoogte van 60 tot 80 centimeter. De soort bloeit van juli tot en met september met paars/blauwe, stervormige bloemetjes met een wit hart.
De campanula portenschlagiana is een sterke en rijkbloeiende bodembedekker. Niet alleen vriendelijk voor bijen, maar ook voor de tuinier. Hij doet het zonder veel verzorging prima in de volle grond, in potten en bakken, in hangmandjes en op muurtjes. Bijna alle campanula's die je in de winkel vindt zijn (licht) blauw.
In de maanden mei en juni kunt u de campanula zaden uitzaaien op een zaaibed in de tuin. Rond september en oktober zijn de plantjes groot genoeg en kunnen ze worden uitgeplant op hun definitieve plek in de tuin. U kunt dan het jaar erop van juni tot augustus deze mooie plant in bloei zien staan.
Bloei, bloeitijd, plantdichtheid en winterhardheid van de Klokjesbloem - Campanula. Tijdens de zomermaanden juni t/m augustus bloeit de Klokjesboem met klokvormige, paarse / blauwe bloemen. Deze tuinplant verdraagt temperaturen tot -35 graden Celsius en is dus zeer winterhard.
Het voordeel van het opschrijven, in plaats van uitspreken, van plantennamen is dat de klemtoon niet meer uit maakt.
Standplaats en bloemen Klokjesbloem 'Campanula'
Kies uit bloemen in de kleur wit, roze, blauw en paars.
Campanula kan in huis op een plekje in de volle zon of halfschaduw. Vermijdt wel direct zonlicht achter een raam op het zuiden. Geef de plant regelmatig water, twee keer per week is voldoende. Geef bij voorkeur water van onderaf zodat het blad en de bloemen niet te nat worden.