U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
De btw over de kantinekosten is aftrekbaar. U telt per werknemer de bevoordeling door de kantine en de overige voorzieningen bij elkaar op. Is het totaal niet meer dan € 227? Dan is de btw over de kantinekosten aftrekbaar.
Het algemene tarief is 21%, dit tarief wordt het meest gerekend. Uitzonderingen vallen onder het 9% tarief of vrijstelling. Primaire levensmiddelen als eten, drinken en geneesmiddelen vallen hieronder.
Iedereen moet eten: je lunch of diner is dus niet standaard aftrekbaar. Heeft het eten een zakelijk karakter (aantoonbaar), dan kun je het deels aftrekken. Een 'gewone' lunch tijdens werktijd is dus niet aftrekbaar, maar als je luncht met een klant heeft het een zakelijk karakter en kun je het deels aftrekken.
Uitgaven voor eten en drinken met het oog op zakelijke belangen van de onderneming zijn aftrekbaar van de winst. Er geldt geen maximum voor deze kosten. Voorbeelden van deze kosten zijn kantinekosten en zakelijke besprekingen in horecagelegenheden. Uitgaven met privébedoelingen zijn niet aftrekbaar.
Indien jij inkopen doet voor een zakelijke lunch dan is de BTW dus aftrekbaar. De BTW zal niet aftrekbaar zijn voor eten en drinken op kantoor voor jouw eenmanszaak. Je dagelijkse koffie wordt echt gezien als privé uitgave.
9% btw. 9% is het verlaagde btw-tarief. Het geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten. Meer hierover leest u bij Goederen met 9% btw en Diensten met 9% btw.
Een zakelijke lunch en een zakelijk diner worden beschouwd als representatiekosten en zijn gedeeltelijk aftrekbaar van je winst. Als grootboekrekening voor lunchkosten en dinerkosten gebruik je het best één rekening: 'Representatiekosten'.
Kosten van een zakelijke lunch of een diner zijn aftrekbaar. Het is wel verstandig om op de bon te schrijven met wie u hebt gegeten en wat de reden is geweest voor het diner of de lunch. Ook is de zakelijke connectie met deze persoon van belang.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur.
Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.
U mag bedrijfskleding onbelast vergoeden of verstrekken/ter beschikking stellen aan uw medewerkers. De kleding is alleen 100% aftrekbaar als u zich aan de regels houdt. Want de Belastingdienst ziet niet iedere zakelijke outfit als werkkleding.
Restaurantkosten zijn in principe ten belope van 69% aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. Daarbij is het van belang dat aangetoond kan worden dat het om professionele kosten van de vennootschap gaat.
Belastingvoordeel op koffie
' luidt het antwoord 'jazeker'. Koffie valt voor ondernemers onder de aftrekpost voor 'voedsel, drank, studiereizen en dergelijke'. Natuurlijk is het wel een vereiste dat de koffie een zakelijke consumptie is en dat je koffie schenkt op een bedrijf met meerdere collega's.
De regels voor de btw zijn wel anders: btw is nooit aftrekbaar op alcohol en tabak.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Voorbeelden van andere niet-aftrekbare kosten zijn: de eigen lunch, geldboetes, kleding wat niet tot werkkleding behoort, persoonlijke verzorging en apparatuur. Eigenlijk alles wat niet tot het ondernemingsvermogen hoort, is niet aftrekbaar.
Een zakelijke lunch valt onder de post 'representatie-kosten' waar bijvoorbeeld ook congressen, seminars, en studiereizen onder vallen. Voor zakenlunches gelden dus andere regels dan voor 'normale' bedrijfskosten. De kosten van een zakenlunch mogen wel worden opgevoerd als bedrijfsmatige kosten, maar niet volledig.
Om te kunnen werken met niet-aftrekbare BTW dient u dit in de grootboekinstellingen aan te geven. In de sectie 'BTW' kunt u hiervoor de optie 'Niet-aftrekbare BTW' aanvinken. Vervolgens dient u de administratie een keer te sluiten en opnieuw te openen zodat de wijzigingen van kracht zijn.
Hier vallen naast eten en drinken ook bijvoorbeeld genotsmiddelen (zoals sigaren of sigaretten) en relatiegeschenken onder. In e-Boekhouden.nl zit daarom standaard al de grootboekrekening 4520 Representatie en verteer.
De volgende diensten vallen onder het 0%-tarief: diensten bij invoer en uitvoer van goederen naar landen buiten de EU. internationaal personenvervoer. werk aan goederen die worden uitgevoerd naar niet-EU-landen.
Laag BTW-tarief op voedingsmiddelen
Eet -en drinkwaren voor menselijke consumptie die aan de eisen van de Warenwetgeving voldoen, worden door de belastingdienst aangemerkt als voedingsmiddelen. Hier wordt 9% BTW over geheven.
BTW of meer kost is de BTW dus niet meer aftrekbaar. BTW op sterke drank is nooit aftrekbaar. Bier, wijn, schuimwijn of champagne vallen daarbuiten.Hiervoor is de BTW dus volgens de hierboven uiteengezette regels aftrekbaar.
Restaurantkosten die volledig worden doorgerekend aan de klant zijn voor 100% aftrekbaar. De kosten moeten dan per factuur worden teruggevorderd en de aard van de dienst, de naam van het restaurant en de datum van het etentje moet duidelijk op de factuur worden vermeld.