Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet.En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar bruinbrood en volkorenbrood bevatten meer van deze belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom gezonder. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
Daar komt dus het 'verffabeltje' vandaan. Maar hoewel mout een kenmerkende smaak en een donkerdere kleur geeft aan brood, heeft het verder geen effect op de voedingswaarde. Geen reden tot zorgen dus. Er wordt van alles gedaan om brood lekker, aantrekkelijk en ook voedzaam te maken.
Commercieel geproduceerd brood bevat vaak veel natrium . Als u dit combineert met pasteitjes, gezouten groenten, spek of zelfs boter, kan dat de hoeveelheid zout in uw dieet verhogen, wat een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Controleer dus de hoeveelheid natrium voordat u een pak bruinbrood koopt.
Met name volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen. Deze broodsoorten passen dus in een gezond voedingspatroon. Ze verminderen ook het risico op bepaalde ziekten. Zo verlaagt het eten van volkorenproducten waaronder volkorenbrood het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen het meeste aan volkorenbrood. Het allerliefst met daarin óók nog iets van noten, vruchten, pitten of zaden. Deze extraatjes zorgen voor nog meer voedingsvezels en daar doen je darmen echt een dansje door.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Zoals je hebt kunnen lezen, past brood absoluut binnen een gezonde levensstijl en kun je het prima elke dag eten. Je doet er wel goed aan om kwalitatief brood te eten, zodat je voor een langere tijd een vol gevoel hebt. Brood is een uitstekende bron van energie, dus zeker geschikt om te eten voor je gaat sporten.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Brood van de bakker is volgens hem namelijk veel gezonder. In de supermarkt is het namelijk veel meer bewerkt, en zitten er veel minder mineralen en nutriënten in. Ambachtelijk brood is veel voedzamer.
Brood, met name volkoren, granary, bruin en zaden, is een gezonde keuze om te eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet . Volkoren, volkoren en bruin brood geven ons energie en bevatten B-vitamines, vitamine E, vezels en een breed scala aan mineralen.
Ook het Voedingscentrum zegt dat de bruine kleur van brood niet altijd iets zegt over hoe gezond het is. Volkorenbrood is de verstandigste keuze: het bevat de meeste voedingsstoffen en helpen de darmen goed te blijven werken. Ook verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Vezels in brood, met name volkoren, kunnen worden beschouwd als een prebioticum, wat betekent dat ze onze gunstige darmmicroben voeden . Beter nog, omdat brood een verscheidenheid aan verschillende soorten vezels bevat, voedt het een reeks van onze goede microben in onze darmen - wat de algehele gezondheid van de darmen ten goede komt.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood, brood waarvoor de gehele graankorrel vermalen is. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Vooral volkoren speltbrood is een echte winnaar. Hier zitten meer vezels, vitamines en mineralen in vergeleken met de witte variant. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpen je lichaam goed te functioneren.
Op basis van 100% volkoren.
Zuurdesembrood is niet gezonder dan gewoon brood, maar het heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van normaal brood. De voordelen zijn: Het bevat iets meer vitamine B. Het zorg voor een betere opnamen van mineralen.
Brood hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon, niet alleen omdat er jodium aan toegevoegd wordt, maar ook omwille van andere essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, die geconcentreerd zitten in de zemel van de graankorrel.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.