Brita werkt op basis van granulaat, dat zijn kleine korreltjes actieve kool. Deze korreltjes filteren nauwelijks en laten vele toxines en bacteriën door. Om deze reden adviseren wij om beslist geen Brita te gebruiken. Andere filters zoals de Berkey- of EWO-waterfilters maken gebruik van een blok actieve kool.
Gefilterd kraantjeswater smaakt dus wel degelijk anders. Het is zachter van smaak. Maar gezonder dan ongefilterd kraantjeswater is het dus niet, tenzij het door loden op koperen leidingen loopt. Let wel even op als je een waterfilter wil kopen.
Brita waterfilters hebben een kleine zilverlaag die desinfecterend werkt. Deze laag doet z'n werk, dus hij verslijt en verdwijnt ook. Dat is de reden waarom, als je een Brita filter niet tijdig vervangt en te lang gebruikt, de bacteriegroei net stijgt.
Het beste alternatief voor natuurlijk bronwater is gefilterd water. Daarmee haal je veel schadelijke stoffen uit het water en sommige filters voegen er zelfs gezonde mineralen aan toe! Je kunt op verschillende manieren je water filteren. Een filterkan is de goedkoopste optie, maar ook de minst zuiverende.
Er zijn verschillende merken voor de waterzuiveraars voor thuis en off grid. Het merk met de beste reputatie (en dat is niet voor niets) is Berkey. Ook EVA en Aqualine doen het erg goed.
Voor optimaal gebruik dient u uw filter om de 8 weken te vervangen. De Brita melder zal u hieraan herinneren (gebruiksaanwijzing, zie Brita brochure). Wanneer na acht weken gebruik de vier balkjes verdwenen zijn, waarschuwt een knipperende pijl dat het nodig is de Brita patroon te vervangen.
'Waterfilters zijn overbodig'
Als je sommige producenten en verkopers van waterfilters moet geloven zitten er allerlei ongewenste stoffen in ons drinkwater. Hun waterfilter haalt ze er allemaal uit. Maar zo'n filter is in Nederland totaal overbodig, zegt Roberta Hofman, senior onderzoeker waterbehandeling bij KWR.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Wat kun je het best drinken? Water, gewoon uit de kraan, is de beste dorstlesser. Het is gezond, goedkoop én duurzaam. Water staat dan ook bovenaan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum bij de dranken.
Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Het BRITA MAXTRA+ waterfilter biedt tot vier weken lang en 100 liter fris gefilterd water. De harskorreltjes reduceren zowel de carbonaathardheid (kalk) als metalen als koper en lood. De actieve koolstof reduceert stoffen die de smaak kunnen aantasten, zoals chloor en chloorverbindingen.
Filters gaan niet lang mee - De filterpatronen gaan maar ongeveer 1 - 2 maanden mee. Zelfs als ze niet lang meegaan, doen ze goed werk bij het filteren van het water.
ZeroWater biedt dé oplossing voor vervuild drinkwater. Met de unieke 5-trapsfilter worden lood en andere schadelijke stoffen zoals chloor, kalk, glyfosaat en fluoride uit het drinkwater gefilterd. Hierdoor kun je kraanwater gewoon blijven drinken, zelfs zolang je huis nog over oude loden leidingen beschikt.
Doordat het water door al deze lagen gefilterd wordt, haalt het chemicaliën, zware metalen, chloor, pesticiden, hormoon- en medicijnresten uit het water.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
SPA® wordt natuurlijk gefilterd door de rotsen in de Ardennen en komt niet in contact met kunstmatige stoffen en bewaarmiddelen. Daarnaast is SPA® ook 100% klimaatneutraal. En stap voor stap verlagen we onze CO2-uitstoot, waardoor we alsmaar minder moeten compenseren.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
De ph waarde Spa Blauw is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0, de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar Le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa Blauw en Bar Le-Duc qua pH-waarde is dus groot.
Gewoon kraanwater bevat een enorme hoeveelheid stoffen en organismen, zoals bacteriën. Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
€ 33,95. Op werkdagen: voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden!
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.