Boterhamworst, in België ook wel hespenworst (Frans: saucisson de jambon), is een worst gemaakt van gemalen varkensvlees als hoofdbestandsdeel, soms ook met rundvlees, aangevuld met andere ingrediënten.
Boterhamworst is een gekookte of gerookte worst gemaakt van fijngemalen vlees, meestal van varkens. Zoals de gerookte Ardenner boterhamworst, of de Parijzer boterhamworst, die is gemaakt van grof gemalen varkensvlees.
Van varkens worden verschillende producten gemaakt. Varkensvlees wordt ook verwerkt tot vleeswaren, zoals bacon, ham, boterhamworst, gebraden gehakt, leverkaas en smeerworst.
Traditionele droge worst wordt gemaakt van varkensvlees, het vlees wordt vermalen tot gehakt en op smaak gebracht alvorens te worden gestopt. Na het stoppen spreek je pas van worst. Een droge worst is een zogenaamde metworst die gedroogd is door het zout wat erin zit.
Welke soorten vleeswaren zijn er? voorbeelden van vleeswaren zijn: Gekookte worst, zoals boterhamworst.
Boterhamworst, in België ook wel hespenworst (Frans: saucisson de jambon), is een worst gemaakt van gemalen varkensvlees als hoofdbestandsdeel, soms ook met rundvlees, aangevuld met andere ingrediënten.
Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn, kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.
Het maken van worst begint natuurlijk bij het vlees. De meeste droge worsten zijn gemaakt van varkensvlees. Dit gemalen en gekruide vlees stop je vervolgens in een worstenvel. Bij goede droge worsten wordt nog steeds gebruik gemaakt van echte varkensdarmen.
Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die geslacht worden bij het aanroepen van Allah. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en bijvoorbeeld niet bij varkens, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Kant-en-klare worsten zijn droog, halfdroog en/of gekookt . Droge worsten kunnen gerookt, ongerookt of gekookt zijn. Halfdroge worsten worden meestal in een rokerij verhit om het product volledig te koken en gedeeltelijk te drogen. Gekookte worsten (bijvoorbeeld bologna en frankfurters) worden gekookt en kunnen ook gerookt zijn.
Franse Runder – kalkoen gedroogde worst pikant
De runderworsten bevatten géén varkensvlees en zijn Halal gecertificeerd. Ideaal voor de mensen die geen varkensvlees mogen/willen eten. De runderworst is 200 gram per stuk beschikbaar in diverse smaken zoals bijvoorbeeld Runderworst.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Luncheon meat is een vermalen (fijn-deeltjes) vleesproduct verrijkt met varkensvet en smaakstoffen . Fijn-deeltjes vleesproducten worden bereid door vermaling van het spierweefsel in een grinder/gehaktmolen.
Maar wist je dat het ook schadelijk voor je gezondheid is om regelmatig kipfilet, ham of boterhamworst te eten? Vleeswaren voor op brood vallen namelijk allemaal in de categorie bewerkt vlees. En uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel bewerkt vlees behoorlijk wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
De meeste geleerden beweren dat, aangezien varkensvlees en varkens als onrein worden beschouwd, zelfs het looiproces ze niet halal maakt om te gebruiken . Sommige wetenschappelijke interpretaties van religieuze teksten vinden dat het looiproces varkensleer acceptabel maakt, maar dit is niet de meerderheid.
Sommige dieren, zoals hamsters, cavia's, chinchilla's, egels en varkens, eten hun eigen uitwerpselen omdat ze denken dat het een bron is van vitamine B en K, geproduceerd door bacteriën in hun darmen. Het eten van uitwerpselen kan ook een vorm van zelfbevrediging zijn voor deze dieren.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev. 11:7-8; vgl. Deut.
Varken 05049
Varken zit in hologrammen, veiligheidshandschoenen, kogels, kunstmest, foto's, verf en sigaretten. Varkensvet wordt verwerkt in zeep, wasverzachter, tandpasta, verf, kaarsen, biodiesel en smeermiddelen.
De braadworst wordt meestal gemaakt van gehakt varkensvlees dat vermengd wordt met specerijen en kruiden, zoals peper, zout, nootmuskaat, marjolein en karwijzaad, om de kenmerkende smaak van de Duitse braadworst te creëren. Het mengsel wordt vervolgens in darmen gevuld en kan gekookt, gegrild of gebakken worden.
Noord-Amerikaanse ontbijt- of boerenworst wordt gemaakt van ongekookt gemalen varkensvlees, broodkruimels en zout gemengd met peper, salie en andere kruiden. Het wordt veel verkocht in supermarkten in een grote synthetische plastic omhulling, of in schakels die een eiwitomhulling kunnen hebben. Het is ook verkrijgbaar per pond zonder omhulling.
Kortom: u kunt van veel van uw favoriete worsten genieten tijdens uw zwangerschap.
Het vlees wordt niet al te fijn ... Zachte metworst of Brabantse metworst is een rauwe worstsoort die je kunt smeren. De worst wordt vervaardigd van varkensvlees.