Borstvoeding wordt gemaakt van je bloed. Je bloed bevat veel antistoffen tegen virussen die je in het verleden hebt doorgemaakt. Deze antistoffen komen in de borstvoeding terecht en op deze manier bescherm je je kindje tegen deze virussen en infecties.
Het is normaal om bloederige biest of melk te hebben in de eerste dagen na de bevalling . Dit wordt 'roestige pijpsyndroom' genoemd. Wetenschappers denken dat het komt door de groei van de kanalen en melkproducerende cellen in de borst. Het verdwijnt na ongeveer 7 dagen.
Bloed in je melk
Het kan geen kwaad als je baby tijdens het drinken wat bloed binnenkrijgt. Ook in afgekolfde melk kan wat bloed zitten. Geen probleem. Je hoeft dus ook niet te schrikken als er bij je kind wat melk omhoog komt en er wat bloed bij zit.
De 'bouwstoffen' komen uit het bloed en de melk wordt gemaakt door melkklieren. Twee hormonen sturen de melkproductie aan: prolactine zorgt voor de aanmaak van melk uit het bloed en oxytocine zorgt dat de melk naar de tepel wordt gestuwd; dat heet de toeschietreflex.
De melk is rijk aan proteïnen, suiker, vitaminen en mineralen plus talrijke bioactieve bestanddelen zoals hormonen, groeifactoren, enzymen en levende cellen om de gezonde groei en ontwikkeling van je baby te ondersteunen.
Moedermelk is de uitgelezen voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. "Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk", aldus Steele.
Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding
Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.
Het is normaal dat borstvoeden in het begin gevoelig is. De baby neemt de tepel in de mond en trekt de tepel als het ware iets langer. Dit kan gevoelig zijn, maar mag geen pijn doen. Goed aanleggen van je baby is daarbij heel belangrijk.
Moedermelk is melk die bij mensen door de moeder wordt gemaakt om haar kind te voeden. Voor pasgeborenen is het de belangrijkste bron van voedingsstoffen, omdat ze geen ander voedsel kunnen verteren.
In de tepel zitten gemiddeld negen piepkleine gaatjes waardoor de melk naar buiten kan. De tepelhof is de donkergekleurde huid rond de tepel.
Overigens het is niet aan te bevelen om de moedermelk onnodig veel te schudden. Bepaalde eiwitten breken dan al af in aminozuren en verliezen hun beschermende werking. Dit gebeurt ook tijdens het koelen of invriezen.
We krijgen wel eens de vraag van moeders of hun baby wel genoeg binnenkrijgt. Ze drinken dan maar 5 minuten aan de borst of ze doen er juist heel lang over en komen na een half uur weer. Alles tussen de 5 minuten en 45 minuten is normaal. De duur is afhankelijk van de leeftijd van je baby.
Na het drinken aan de borst hoort de tepel onvervormd, enkel wat uitgerekt, uit het mondje te komen. Komt de tepel vervormd, platgedrukt of verkleurd uit het mondje, dan is er iets niet goed gegaan en zal de moeder zeer waarschijnlijk pijn hebben ervaren.
Meestal niet dringend, maar vaak oncomfortabel, kan moedermelk met een roze of roodachtige tint duiden op bloed veroorzaakt door gebroken haarvaten of tepelschade . Soms kan het een teken zijn van mastitis, een borstinfectie.
Het zuigen aan de borst onderdrukt de hormonen die voor een eisprong en menstruatie zorgen.Hierdoor blijven maandstonden bij borstvoeding vaak een hele tijd uit.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.
Te veel cafeïne kan ervoor zorgen dat je baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt. Dit is schadelijk voor jou en je baby en wordt sterk afgeraden tijdens het geven van borstvoeding.
Check of er sprake is van een melkblaar oftewel een verstopt kanaaltje op de uitgangen van je tepel. Dit ziet eruit als een wit speldenknopje, 1-2 mm groot. Soms een als een blaartje/blaasje soms meer als ingedroogde melk. Door goed ruim te laten aanhappen kan dit kanaaltje weer open gaan.
Nadelen van borstvoeding
Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken. Als je kind eenmaal gewend is aan jouw tepel, dan wil hij misschien niet meer aan een flesje met afgekolfde melk drinken. Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. In het begin kan het nog best moeilijk zijn.
Als baby's verkeerd worden aangelegd, kan het pijn doen of voelen alsof ze knijpen als je baby zuigt . Na verloop van tijd kan dit leiden tot pijnlijke, zere, gebarsten tepels. Als je pijn hebt tijdens het geven van borstvoeding, praat dan met je arts of lactatiekundige om er zeker van te zijn dat je baby goed is aangelegd of dat er niets anders aan de hand is.
Zoete verwennerijen – Ja, dat kan !
Het idee dat moeders die borstvoeding geven hun dieet moeten beperken, is een veelvoorkomend misverstand. Hoewel het essentieel is om je te richten op voedingsrijke voeding, is er ruimte voor incidentele verwennerijen, zoals dat stuk taart waar je al een tijdje naar op zoek bent of die pizza die je roept.
Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.