Dat het blonderen van je haar iets met de gezondheid van je haren doet, is geen geheim. De textuur van je haar verandert en haarschubben openen, waardoor je andere haarproducten nodig hebt. Geen enkele haardos is precies hetzelfde, dus jouw haar kan naders reageren op blonderen dan het haar van je vriendin.
Blonderen is slecht voor je haar
Het is niet voor niets dat kappers en haarstylisten blonderen zelfs afraden als je meer dan vijf tinten lichter wil. Het chemische proces van ontkleuren en daarna kleuren trekt het pigment uit je haren, waarna je haarschubben openstaan.
Vaak komt achteraf pas de vraag of de gebruikte producten het haar niet beschadigen. Haaruitval door verven zal zich niet zomaar voordoen. Haarverf- en kleuringsproducten verminderen de haargroei niet.
Hoe vaak kun je je haar blonderen? Als je van plan bent om je haar te blonderen, laat dan zes tot acht weken tussen de behandelingen zitten. Dit geeft je haar ruimschoots de tijd om te herstellen.
Of je nu van zwart naar blond wilt gaan of je haar klaar wilt maken voor een felle kleur, je lokken moeten eraan geloven: ontkleuren. Het bleken van je haar is niet zonder risico's en kan je haar erg beschadigen als het niet goed gedaan wordt.
Haarkleur. Het effect van blonderen op jouw haar is ook sterk afhankelijk van jouw eigen haarkleur. Ben je al gezegend met blond haar, ga dan beter voor een haarkleuring om schade te beperken. Als je donker haar hebt dan is er geen andere weg om tot licht haar te komen dan door te ontkleuren.
De inwerktijd van haarverf
Hoewel het natuurlijk altijd beter is om een haarkleuring uit te laten voeren door een professionele kapper, wil je misschien toch graag ook eens thuis je haar verven. Op de verpakking van de haarverf kun je de inwerktijd terugvinden. Doorgaans is dat minimaal 35 minuten.
Dat het blonderen van je haar iets met de gezondheid van je haren doet, is geen geheim. De textuur van je haar verandert en haarschubben openen, waardoor je andere haarproducten nodig hebt. Geen enkele haardos is precies hetzelfde, dus jouw haar kan naders reageren op blonderen dan het haar van je vriendin.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Helaas niet. Er is niets wat je kunt doen om echt beschadigd afgebroken haar te herstellen.
WECOLOUR haarverf is zachter en minder schadelijk en bevatl veel minder schadelijke stoffen. Dit komt doordat er geen ammonia, resorcinol en ppd in de haarverf zit. Daarnaast is de kleurcrème van kapperskwaliteit met als doel dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft.
Blonderen met blondeerpoeder
Kies altijd voor professioneel blondeerpoeder. Dit bevat ingrediënten voor een sterke tot zeer sterke ontkleuring. Bovendien bevat het keratine of andere stoffen die het haar en de hoofdhuid minimaal belasten.
Doe daarom op een onopvallend plukje een test om zeker te zijn dat je de juiste haarkleur bereikt. Heb je licht haar, begin dan met 15 tot 30 minuten. Heb je erg donker haar? Als je heel blond haar wilt, kan het tot een uur duren.
Direct zonlicht maakt de follikels van je haar op een natuurlijke manier lichter, waardoor je haar blonder wordt. Hoe vaker je buiten in de zon bent, hoe lichter je haar na verloop van tijd wordt. Breng zoveel mogelijk tijd buiten door en je zult merken dat je haar al na een week of twee, drie van kleur verandert.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Nieuwe haartjes hebben allemaal dezelfde lengte en groeien over de hele hoofdhuid. Dit verschilt dus met de bepaalde plekken waar afgebroken en babyhaartjes voorkomen. Heb je dus een vervelende plek op je hoofd waar pluizige haartjes voorkomen, is dit hoogstwaarschijnlijk haarbreuk.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.
Een ontkleuring is een voorbehandeling, die jouw haar voorbereidt op de kleuring die je eigenlijk wilt. Het is dan ook gebruikelijk om na het gebruik van een ontkleuringsproduct een kleurend haarproduct te gebruiken. Een product waar je je haar mee kunt ontkleuren is Préférence Ultra Platinum Ontkleuring.
In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren. Met uitzondering van blond haar. Blond haar heeft vaak een beschadiging opgelopen waardoor het herstelproces langer duurt, in dat geval mag je het haar eventueel om de 12 tot 15 weken opnieuw kleuren.
Je haar ontkleuren of blonderen
Bij beide methoden haal je namelijk het pigment uit je haar. Bij blonderen is dat uit je natuurlijke haar (dus zonder haarkleuringsproduct erin), en bij ontkleuren 'ont-kleur' je je haar, dus reduceer je de kleur die je eerder in je haar hebt gezet zo veel mogelijk.
Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent? Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Je brengt de haarverf op in droog, ongewassen haar. Het is sowieso beter om je haar niet te vaak te wassen, maar was je haar als je het gaat verven zeker twee dagen van tevoren niet. Er zijn dan meer natuurlijke oliën en talg op je hoofdhuid aanwezig die de hoofdhuid beter beschermen tijdens het verfproces.