Hoewel tin niet erg giftig is, kan een hoge dosis wel de maag irriteren. Daarom is er in de EU voor voedingsmiddelen in blik een maximum gehalte aan tin vastgesteld. Als de binnenbekleding van een blik niet beschadigd is door een deuk, en als het er voor de rest normaal uitziet, dan is een deuk geen probleem.
Ongezonde toevoegingen
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.In het metaal van het blik zit tin verwerkt.Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Uit een blikje drinken is slecht voor je bloeddruk. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA. Daarnaast is de stof ook aanwezig in plastiek en andere toepassingen die we tegenkomen in ons dagelijkse leven.
Is er iets nog gezonder dan een verse biologische tomaat van de boerenmarkt? Ja, een blikje tomatenpuree uit de supermarkt, volgens Fresco. Daarin zitten meer vitaminen en blijven de voedingsstoffen beter behouden dan in een verse tomaat.
Volgens de nieuwste algemene gezondheidsrichtlijnen, geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, mag je per dag maar 5 procent van je dagelijkse caloriebehoefte uit toegevoegde suikers halen. Dat komt overeen met 25 gram voor iemand die 2000 kilocalorieën nodig heeft. Met één blikje cola zit je daar al los over.”
Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.
Ziekteverschijnselen botulisme
Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming. Bij uitbreiding tot aan de ademhalingsspieren zal de patiënt beademd moeten worden om te overleven.
Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht.Dat kan het voedsel aantasten. Moderne blikjes hebben een speciale kunststoflaag, zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente.
Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Botulisme is een moeilijk te behandelen vorm van vergiftiging. Als het toxine eenmaal in de zenuwuiteinden is doorgedrongen zijn er geen medicijnen beschikbaar om de werking van het toxine tegen te gaan. Het succes van behandeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxinen en het stadium van de ziekte.
de verpakking lekt, bol staat of is opgezwollen; de verpakking er beschadigd, gebarsten of abnormaal uitziet; de verpakking vloeistof of schuim spuit bij het openen; of. het voedsel verkleurd, beschimmeld of stinkt.
Botulisme kan beginnen met een droge mond, moeite met slikken en praten, dubbelzien en het onvermogen om de ogen te focussen of met spijsverteringssymptomen zoals diarree, braken en buikkrampen . Artsen onderzoeken monsters van bloed, ontlasting of weefsel van een wond en er kan elektromyografie worden uitgevoerd.
Blikken die erg verroest zijn, kunnen kleine gaatjes hebben, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Oppervlakteroest die u kunt verwijderen door met uw vinger of een papieren handdoek te wrijven, is niet ernstig. U kunt deze blikken bewaren. Als u de blikken opent en er zit roest in, eet het voedsel dan niet.
Eten dat ingeblikt is kan de stof Bisfenol A (BPA) bevatten. BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit en het hormoonsysteem kan aantasten. Maar het kan dus ook in ingeblikte conserven zitten. De binnenkant van blikken verpakkingen bevatten vaak een witte kunststof laag.
De beschermende laag in het blik kan beschadigd raken en er kunnen stoffen in het voedsel terechtkomen die ongeschikt zijn voor consumptie (bacteriën, chemische resten, schimmel, enz.). Als je de inhoud van het blik toch opeet, loop je risico op vergiftiging.
Er zitten 37 gram (g) toegevoegde suikers in een blikje cola, wat gelijk staat aan bijna 10 theelepels (tl). Voor een optimale gezondheid raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om niet meer dan 6 theelepels toegevoegde suiker per dag te consumeren . Door slechts één portie cola per dag te drinken, zal een persoon deze hoeveelheid gemakkelijk overschrijden.
Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieën geconsumeerd.En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) én een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken.
Als we naar de calorie inname kijken dan is Cola Zero een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Suiker levert immers een hoop calorieën op, en in Cola Zero zitten er bijna geen. Maar het lichaam zal ook op zoetstoffen reageren en hier kunt u negatieve effecten van ervaren.