Let bij het gebruik van bladerdeeg op E471.Dit E-nummer bestaat vaak uit dierlijk vet wat dus niet halal is. Ik gebruik altijd roomboterbladerdeeg van koopmans. Ook het eigen merk bladerdeeg van Ah kan gebruikt worden.
In tegenstelling tot het diepvries bladerdeeg van AH, dat dierlijke vitamine D bevat, is deze verse variant helemaal vegan! Albert Heijn heeft bevestigd dat de E471 plantaardig is. Tante Fanny is dus niet het enige merk wat vers vegan bladerdeeg maakt.
Koopmans diepvriesbladerdeeg is sinds kort vegan! Vroeger zat er vitamine D uit schapenwolvet in de margarine, maar die hebben ze eruit gehaald. Koopmans heeft bevestigd dat dit product nu helemaal plantaardig is, inclusief de e-nummers. Er staat zelfs een vegan recept voor appelflappen op de achterkant.
Het meeste bladerdeeg in de supermarkt is vegan, tenzij het om 'roomboter bladerdeeg' gaat. Dat geldt voor diepvries bladerdeeg en vers bladerdeeg. Check wel voor de zekerheid altijd de verpakking. Bijna alle soorten 'gewoon' bladerdeeg zijn vegan, maar kunnen sporen van melk bevatten.
Na vijf toeren ontstaat een deeg met 1024 laagjes deeg/boter (1-4-16-64-256-1024 laagjes). Vandaar de Franse benaming van bladerdeeg: mille-feuille (duizend laagjes).
Het deeg voor bladerdeeg bestaat uit bloem, water, een kleine hoeveelheid vetstof en zout. Na het kneden wordt dit deeg uitgerold, bedekt met een plak vetstof en zo vaak uitgerold en dubbelgevouwen dat er heel veel dunne laagjes ontstaan.
Je kunt vegan bladerdeeg in de supermarkt kopen (AH verse bladerdeeg bevat geen zuivel bevat en Tante Fanny is vegan), maar de echte thuisbakkert maakt vegan bladerdeeg natuurlijk helemaal zelf.
In het vriesvak van de supermarkt liggen pakjes bladerdeeg en pakjes bladerdeeg voor hartige taart.
Bladerdeeg is een deeg gemaakt van bloem, water en boter, wat bestaat uit héél veel laagjes. Tussen de laagjes zit een laagje roomboter, waardoor het deeg heerlijk luchtig wordt tijdens het bakken, maar ook vrij vet is.
De winnaar
Het werd een ex aequo tussen het bladerdeeg van Albert Heijn en dat van Boni Selection (niet de biovariant). Conclusie: Als je het belangrijk vindt dat je bladerdeeg mooi rijst, kies je 't best voor Boni.
Er zitten 276 kilocalorieën in 1 plakje (45 gram) bladerdeeg. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bladerdeeg'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Alle deegsoorten van Tante Fanny zijn namelijk veganistisch, waardoor ze ook goed te gebruiken zijn in vegan bakrecepten. Je kunt bijvoorbeeld taarten en verschillende hapjes maken met de lekkerste soorten groenten en fruit.
Glanzend (blader)deeg
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Jan Roomboter bladerdeeg rol 230 gram - Broodsnacks, wraps, quiches, hartige taart.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het natuurlijk geen kwaad om af en toe bladerdeeg te eten, maar het is - door de hoeveelheid (verzadigde) vetten - niet erg goed voor je hart en bloedvaten en verhoogt je cholesterol.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
In principe eten vegans geen eieren, omdat dieren niet ons bezit zijn en hun eieren evenmin. Daarnaast is het goed om stil te staan bij welk signaal je afgeeft door ei te eten, waar de kippen vandaan komen (industrie) én wat kippen zelf doen met hun eieren.
De vegan eieren worden gemaakt van algan: een ingrediënt dat wordt gewonnen uit een groep algen die zich in zeewater of watersystemen bevinden. Helemaal plantaardig dus. En tóch kun je er gewoon roerei en omeletten mee maken – die er behoorlijk 'echt' uitzien.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Bladerdeeg (vers) bestellen | Albert Heijn.
De meeste mensen denken aan bladerdeeg als een soort witbrood: vooral veel koolhydraten. Als je bladerdeeg maakt, komt daar echter ook flink wat boter bij kijken. Die wordt in heel dunne laagjes tussen de laagjes deeg gestopt.
Filodeeg bevat echter veel meer koolhydraten, namelijk 62,1 gram. Welke van de twee is nou gezonder? Met het zicht op het aantal calorieën en vet komt filodeeg als de gezondste variant uit de bus. Maar als je een baksel maakt dat flink moet rijzen, kun je toch écht beter voor bladerdeeg kiezen.
Helaas zijn de meeste quiches niet erg gezond door de vaak vette bodem en roomvulling. Om een echte gezonde quiche te maken kan de bodem vervangen worden door een minder vette variant op basis van volkoren granen of groente.