Naast symptoombestrijding kan met behulp van medicijnen en gedragsinterventie de ontwikkeling van myopie geremd worden, maar het terugdraaien van ontstane bijziendheid is (nog) niet mogelijk. Zoals bij veel aandoeningen geldt daarom ook voor myopie dat voorkomen beter is dan genezen.
Bijziendheid neemt toe zolang kinderen groeien en kan in korte tijd snel toenemen. Rond de leeftijd van 25 jaar blijft de sterkte min of meer stabiel.
Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat op jonge leeftijd langdurig naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol met een langere lengte dan gebruikelijk. Dat veroorzaakt de bijziendheid en is onomkeerbaar.
U kan het verhelpen
Bijziendheid ontwikkelt zich meestal tussen acht en twaalf jaar. Op volwassen leeftijd blijft dit doorgaans stabiel. Gelukkig zijn er oplossingen die dit kunnen corrigeren : visuele training, bril, contactlenzen of een laseroperatie aan het hoornvlies.
Mensen die sterk bijziend zijn (een sterkte van -6 of meer), hebben daardoor op latere leeftijd een verhoogd risico op complicaties zoals maculadegeneratie, glaucoom of staar. Dit zijn oogziekten waarbij het gezichtsvermogen sterk achteruitgaat. Sommige patiënten worden zelfs helemaal blind.
Bijziendheid, of myopie, is een veel voorkomend zichtprobleem dat gewoonlijk kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen. Als je bijziend (myoop) bent, is je zicht scherp als je kijkt naar dingen vlakbij, maar zien voorwerpen verder weg er onscherp of wazig uit.
Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoge bijziendheid leidt regelmatig tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd uw hoofd recht. Kijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen uw ogen, niet uw hoofd.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
Antwoord: Ja, sterker nog dat komt zeer vaak voor. U kunt zowel bijziend als verziend zijn en tegelijkertijd last hebben van astigmatisme. Wij raden u aan professioneel advies in te winnen als u zich zorgen maakt over uw ooggezondheid.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Bij een score van 30% (0,3) of minder is iemand officieel slechtziend. Bij een score van minder dan 5% spreken we van blindheid. Wereldwijd vormt glaucoom (waarbij er een verhoogde oogdruk is) een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid.
Percentage: De gezichtsscherpte kan ook worden uitgedrukt in percentages of decimalen, bijvoorbeeld 80% (0,8), 100% (1,0) of 120% (1,2). In dit systeem betekent 100% of 1,0 het gemiddelde zicht. 200% of 2,0 is de hoogst mogelijke waarde en wijst op een zeer scherp zicht, ver boven het gemiddelde.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.
Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn wel mogelijkheden voor het remmen van de lengtegroei van de oogbol. Zoals het implementeren van de leefregel 20-20-2.
Bijziendheid uitgelegd
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Ja, ooglaseren bij een min-sterkte kan zeker, al is het afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil. Een alternatief kan een ExtraLens zijn. Het vooronderzoek kan precies aangeven of ooglaseren mogelijk is bij jou.