Het drinken van alcohol kan dus leiden tot uitdroging. Water is essentieel voor het leveren van voedingsstoffen door het hele lichaam, inclusief aan je haarzakjes. En zonder voldoende water in je systeem, kunnen je haarlokken lijden. Chronische uitdroging kan leiden tot droog, broos haar dat gemakkelijk afbreekt.
Bier geeft je haar glans en maakt het stevig. Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Deze laatste twee ingrediënten bevatten veel proteïnen die helpen wanneer je haar beschadigd is.
Een douchebeurt met hop of bier kan dus in principe geen kwaad voor het haar. Hop schijnt ook nog goed te zijn voor meer volume in het haar. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar gezien de vele positieve eigenschappen van hop kan het ook geen kwaad doen.
Door de alcohol droogt je huid uit, ook je hoofdhuid. Daardoor maak je minder oliën aan en lever je in op zink. Dat zorgt ervoor dat je haar minder elastisch (lees: sneller afbreekt) en minder glanzend is. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook suiker een rol in je haartoestand.
Meng een half kopje citroensap met ongeveer net zoveel bier in een glas. Breng dit mengsel aan op je haar nadat je het hebt gewassen met shampoo. Laat dit een paar minuten intrekken en was het daarna goed uit. Voor het beste effect was je het hierna nog met een goede, voedende conditioner.
Eieren bevatten een belangrijke hoeveelheid proteïnes die je kunt gebruiken voor je haar. Ook bevatten ze biotine, wat een goede haargroei ook bevordert door de productie van keratine. Denk eraan dat je wel het hele ei moet eten om effect te willen hebben. Let erop dat proteïnes het belangrijkst zijn voor haargroei.
Onder deze groep vallen de volgende alcoholen: laurylalcohol, cetylalcohol, myristylalcohol, stearylalcohol, Cetearyl alcohol en Behenyl alcohol. Deze alcoholen worden verkregen uit natuurlijke bronnen en zijn goed voor je haar. Ze werken verzachtend en worden daarom vaak in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt.
• Geen haarproducten met alcohol
Alcohol droogt uit en maakt het haar vaag van kleur. Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor het haar. Behenyl alcohol, Cetearyl alcohol, Stearyl alcohol, Cetyl alcohol, Lauryl alcohol en Myristyl alcohol drogen het haar niet uit.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen (dit is over het algemeen wat strenger dan in andere landen). Bij matige hoeveelheden is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Gebruik je haarmasker in plaats van je conditioner. Droog na het wassen het haar met een handdoek en verdeel het haarmasker over de lengten en punten van het haar. Je brengt het masker dus op handdoek droog haar aan. Laat het even inwerken en spoel het daarna grondig uit.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Volgens bepaalde bronnen zou bier het risico op kanker verhogen, zelfs al bij geringe dosissen. Door zijn hoog purinegehalte verhoogt het ook het risico op jicht voor wie daaraan gevoelig is, omdat er tijdens de afbraak van die purine urinezuur gevormd wordt.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Uit je bloed (en je adem) is alcohol na een dag wel verdwenen. Maar dat betekent nog niet dat er geen alcohol meer in je lichaam zit. Zo kunnen er tot een paar dagen na het drinken van alcohol nog sporen gevonden worden in je urine. En na 90 dagen zijn er zelfs nog sporen van alcohol in je haar te vinden.
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Sommige veelgebruikte shampoo-ingrediënten, zoals natriumlaurylsulfaat, kunnen haaruitval verergeren. Van andere ingrediënten, zoals cafeïne en rozemarijnolie, is aangetoond dat ze een gezonde haargroei bevorderen. Als je wilt weten hoe je een anti haaruitval shampoo kiest, lees dan verder.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
De goede soorten alcohol
Cetylalcohol en stearylalcohol zijn twee bekende soorten hiervan. Typisch worden vetalcoholen gebruikt als verzachtend en verdikkend middel in huidverzorging. Ze zijn niet irriterend en kunnen zelfs fijn zijn voor een droge huid.
Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
In walnoten zit alfa-linoleenzuur, wat erg goed is voor de algemene conditie van je haar. Ook bevatten paranoten en walnoten zink. Zink vind je ook in pecannoten, cashewnoten en amandelen. Een handje vol noten per dag biedt dus al bijna een totaalpakket voor het haar!
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.