Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast. Als reactie gaan je darmen sneller werken om alle gifstoffen je lichaam uit te krijgen.
Daarom is het goed om bij diarree minder koffie te drinken. Je kunt bijvoorbeeld meer thee drinken. Alcohol prikkelt ook je darmen. Daarom kun je beter geen alcohol drinken.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Alcohol tast bij grote hoeveelheden tijdelijk het zenuwstelsel aan. Hierdoor worden prikkels in het lichaam niet meer goed overgedragen. Onder andere werkt de peristaltiek (de samentrekking van de darmwand waardoor de darminhoud wordt voortbewogen) in de darmen dan niet meer goed. Dit kan juist diarree veroorzaken.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Beperk groenten met harde nerven, kolen (met uitzondering van bloemkool, broccoli), rode paprika, spinazie, rauwkost en vezelige/draderige groeten zoals asperges, schorseneren, bleekselderij, erwten, maïs, peulvruchten en noten.
Diarree kan een gevolg zijn van (overmatig) alcoholgebruik. Wanneer je twee à drie keer per week diarree hebt als gevolg van overmatig alcoholgebruik, is het een idee om je gebruik te minderen. Mocht de diarree hierdoor niet verdwijnen, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Tijdens het brouwproces wordt vooral bij donker gekleurde bieren, zoals bokbier en oud bruin, dextrine geproduceerd. Gist kan dextrine niet fermenteren en dextrine wordt door darmbacteriën omgezet in geurend gas.
Diarree na het alcohol drinken kan voorkomen worden door van tevoren goed te eten. Aangeraden wordt om als je diarree hebt geen alcohol te drinken. Hierdoor blijven de darmen geprikkeld.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er parasieten in uw poep zitten, of bacteriën die er niet in horen. De lucht die deze afgeven is nog sterker als er ook veel vet of bloed in de ontlasting zit. Ook een slechte of verminderde opname van voedingsstoffen door de darmen kan een reden zijn voor stinkende poep.
De oorzaken van gele poep
Maar vaak duidt gele ontlasting op een darmaandoening. Denk bijvoorbeeld aan een maag-darminfectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen of de alvleesklier, alcoholgebruik, laxeermiddel gebruik of voedselintoleranties zoals coeliakie.
Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
Overmatig alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van de maag beschadigd raakt en dat je meer maagzuur in je maag krijgt. Overmatig maagzuur kan tot maagklachten leiden.
De onderzoekers schrijven deze gunstige eigenschap toe aan de aanwezigheid van gerst en hop. Gerst bevordert de productie van het hormoon prolactine, dat de melkproductie op gang brengt. En hop kan voor rust en ontspanning zorgen.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Voedingstips bij diarree
Voor de meeste soorten diarree geldt: Drink voldoende (2 tot 3 liter per dag). Neem voldoende zout in, zonder te overdrijven. Neem voldoende kalium in (tomatensap, banaan, pure chocolade, cacaopoeder,...).
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.