Na het sporten is het nodig om het vochtverlies weer aan te vullen. Een groot glas bier bevat natuurlijk heel veel vocht, maar óók alcohol. En alcohol heeft juist een vochtafdrijvend effect, zodat je uiteindelijk nóg meer vocht verliest.
Bier blijkt een goed drankje om te nuttigen na een flinke sessie in de sportschool. Bier hydrateert beter dan water na een goede workout. In Spanje is ontdekt dat het drinken van bier na een work-out een positiever effect heeft op de vochtbalans dan bijvoorbeeld water.
Grote hoeveelheden alcohol zorgen ervoor dat de hoeveelheid testosteron in het lichaam minder wordt. De spieren nemen dan minder goed eiwitten op en zullen minder goed groeien. Kleine hoeveelheden alcohol (maximaal 1 tot 2 standaardglazen) zorgen voor meer testosteron.
Na het sporten maakt je lichaam een berg testosteron aan, wat er voor zorgt dat je spieren groeien. De alcohol remt de aanmaakt van het hormoon, waardoor je spieren een stuk minder snel groeien dan je hoopt. Wacht na je training tenminste een paar uur voordat je de kroeg induikt, anders is het zonde van je harde werk.
Bier bevat naast koolhydraten, vocht en een hele kleine hoeveelheid natrium, ook alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je meer gaat plassen en werkt dus juist vochtafdrijvend. Het effect van alcohol neemt af bij een lager alcoholpercentage (minder dan 4%).
Alcohol werkt vochtafdrijvend. Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine. Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt krijg je naast alcohol ook vocht binnen.
Soms meer vocht nodig
je borstvoeding geeft: 2 tot 2,5 liter per dag. je (te) veel alcohol drinkt: alcohol heeft een vochtuitdrijvend effect. je intensief sport: je kunt wel 1 tot 2 liter vocht per uur verliezen. Ook de omgeving heeft invloed op hoeveel vocht je verliest.
Een slechtere conditie
Als je met alcohol op gaat sporten heb je minder uithoudingsvermogen en minder kracht. Door de alcohol gaat de hartslag omhoog en moet je vaker plassen omdat de nieren harder werken. Hierdoor verlies je sneller vocht. Vochttekort is slecht voor het uithoudingsvermogen.
De afbraak van melkzuur verslechterd
De lever ruimt melkzuur op maar geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Drink je dus alcohol na het sporten dan gaat het melkzuur zich in de spieren opstapelen. Het gevolg: Vermoeidheid en meer kans op kramp en/of spierpijn.
Alcohol en spieren trainen: geen goede combinatie
Als je spierkracht op wilt bouwen, kun je beter geen alcohol drinken. Behalve spierpijn door alcohol en verzuring van je spieren, remt alcohol namelijk de spieropbouw door vochtgebrek en verstoring van testosteron en cortisol.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Overleven op bier is echter geen goed idee, aangezien het op langere termijn resulteert in verschillende nutriëntentekorten. In de 18de eeuw werd bier voorgeschreven als middel tegen koorts, tandvleesontstekingen en de wonden, veroorzaakt door scheurbuik.
Matig en overmatig drinken
Zowel matig, overmatig als zwaar alcohol drinken verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Waarbij geldt: hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico's. Met matig drinken wordt meestal bedoeld: niet meer dan 1 tot 2 glazen per dag.
Alcohol versnelt je polsslag en ademhaling en onttrekt vocht aan je lichaam, waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor neemt je conditie af. Als kers op de taart krijg je bovendien sneller spierpijn, omdat het door beweging gevormde melkzuur minder snel wordt afgebroken. Dit komt door het vochttekort in je lichaam.
Sporten en bierdrinken gaan vanaf nu hand in hand. ERMELO – Brouwerij De Uddelaer op Landgoed Staverden brengt sinds kort een nieuw bier: Sportbier. Het is een onderscheidend, alcoholvrij witbier met extra proteïne voor extra energie en sneller herstel van spieren en pezen.
Water of sportdrank
Water is de beste keuze om uitdroging tegen te gaan. Maar als je een lange afstand rent en het gevoel krijgt dat je uitdroogt, dan zijn sportdrankjes ideaal. Ze bevatten elektrolyten en koolhydraten waardoor je lichaam het water beter opneemt, en voorkomt dat je moe wordt.
Bedenk dan dat biertjes flinke caloriebommen zijn. Neem je er een stuk of 6, dan heb je zo voor een dag aan calorieën in je mik. Tenzij je in een flinke dirty bulk ziet niet echt wat je wilt.
Sporten onder invloed van alcohol zorgt voor een minder goede concentratie, tragere reactiesnelheid en slechtere oog-hand-coördinatie. Zaken die net erg belangrijk zijn in de meeste sporten. Daarnaast zorgt sporten met alcohol in het bloed voor een rechtstreeks risico op blessures.
1 - 2 standaardglazen
Je hartslag en ademhaling nemen toe. Je krijgt een warm gevoel. Je wordt wat levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.