Bier is goed voor je haar. Bier bevat mineralen en vitaminen die goed voor de verzorging van je haar zijn. Een 'bierspoeling' geeft je haar meer volume.
Bier geeft je haar glans en maakt het stevig. Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Deze laatste twee ingrediënten bevatten veel proteïnen die helpen wanneer je haar beschadigd is.
Droge huid
Alcohol droogt de huid uit. Het drinken van teveel alcohol is slecht voor de huid. Alcohol blokkeert als het ware de hormonen in het lichaam die ervoor moeten zorgen dat je huid niet te snel uitdroogt. Onze nieren gaan bij het drinken van alcohol ook meer vocht uitscheiden.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Bier bevat fruitzuren en melkzuur, diverse vitamines afkomstig van gist en polyfenolen. Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Omdat bier is gemaakt van gezonde ingrediënten zoals gerst, hop, graan, mout, gist en water is het een bron van natuurlijke antioxidanten, en zit het vol vitamine B, flavonoïden en mineralen (zoals kalium en magnesium). Ook is het een bron van oplosbare vezels.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Het drinken van alcohol kan dus leiden tot uitdroging. Water is essentieel voor het leveren van voedingsstoffen door het hele lichaam, inclusief aan je haarzakjes. En zonder voldoende water in je systeem, kunnen je haarlokken lijden. Chronische uitdroging kan leiden tot droog, broos haar dat gemakkelijk afbreekt.
Door de alcohol droogt je huid uit, ook je hoofdhuid. Daardoor maak je minder oliën aan en lever je in op zink. Dat zorgt ervoor dat je haar minder elastisch (lees: sneller afbreekt) en minder glanzend is. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook suiker een rol in je haartoestand.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Matige bierconsumptie kan goed zijn voor hart en bloedvaten. Het is vooral de alcohol in bier die voor dit positieve effect zorgt. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat de consumptie van 15–30 g alcohol per dag samenhangt met een 25% lagere sterftekans door hart- en vaatziekten vergeleken met niet-drinkers.
Er zijn verschillende richtlijnen per land. Het Britse ministerie van gezondheid zegt dat mannen tot 3-4 glazen alcohol mogen drinken en vrouwen 2 tot 3. Het Franse ministerie van gezondheid zegt dat mannen en vrouwen beide 3 bieren per dag mogen drinken.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je de controle een beetje loslaat. Dat kan soms fijn zijn, maar niet als je aan de lijn bent. Het wordt dan namelijk nóg lastiger om verleidingen - zoals nog een drankje of een paar lekkere hapjes - te weerstaan. Als je wil afvallen is het drinken van alcohol dus niet verstandig.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11).