Biefstuk is een benaming voor mals spiervlees van het rund of kalf. Het vlees komt van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van de koe. Alleen als het van deze delen komt mag het biefstuk heten.
Vlees mag biefstuk heten als het afkomstig is van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Dat zijn allemaal delen van de achterkant. Dat deel van de koe of stier is minder in beweging geweest dan de voorkant, waardoor het weinig bindweefsel bevat. Dat maakt het malser dan andere soorten rundvlees.
Biefstuk, ook wel steak genoemd, is een benaming voor mals spiervlees van een rund of kalf.
Dus de biefstuk van de ossenhaas word gesneden van de os (mannelijk rund). Een leuk weetje is het ontstaan van de naam van de biefstuk. Biefstuk ook wel de Engelse benaming beefsteak. Dus een steak van de rund en zelden van een os (gecastreerde stier).
Rundvlees, in België ook wel rundsvlees genoemd, is de verzamelnaam van vlees van de koe, de stier of de os (gecastreerde stier). Ook kalfsvlees is rundvlees, hoewel het door de aparte kwaliteit in een andere culinaire categorie valt.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Biefstuk wordt meestal gesneden van rund (biefstuk), maar kan ook worden gesneden van bizons, buffels, kamelen, geiten, paarden, kangoeroes, schapen, struisvogels, varkens, kalkoenen en herten , evenals van verschillende soorten vis, met name zalm en grote vissen zoals zwaardvis, haai en marlijn.
Biefstuk Loetje recept
Bij Loetje gebruiken ze de ossenhaas gesneden als een tournedos. Dit is het meest malse stuk vlees van een rund. Er zijn veel soorten biefstuk die allemaal een andere naam hebben. Wanneer je dit recept wilt maken bestel je de ossenhaas en niet zoals de naam het zegt, een biefstuk.
Runderen: van Limousin tot Belgische Witblauwen
Onder andere Limousin, Piëmontese, Charolais, Blonde d'Aquitaine en de zogenaamde dikbillen: Belgische Witblauwen en Verbeterde Roodbonten. Omdat dikbillen zijn doorgefokt op een erfelijke afwijking, groeien de spieren van deze dieren extra snel.
Beide dienen als een uitstekende bron van eiwitten en essentiële voedingsstoffen, maar zoals hierboven vermeld, zijn er nadelen aan het eten van te veel rood vlees, dus matiging is nog steeds essentieel. Varkensvlees heeft over het algemeen iets minder verzadigd vet, waardoor het een potentieel betere optie is voor degenen die hun inname in de gaten houden.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Rundvlees is rood vlees. Het eten van veel rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.
Moslims mogen wel vlees eten van runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
Dit komt doordat orthodoxe Joden geen vlees uit de achterpoot van het rund eten. De diamanthaas die uit het schouderblad van de voorpoot komt, mag dus wel gegeten worden door Orthodoxe Joden en hier dankt het stuk vlees zijn naam aan; 'ossenhaas voor de Joden' of Jodenhaas genoemd.
Een koe is verdeeld in primaire stukken, die elk verschillende stukken biefstuk opleveren. De primaire delen voor biefstuk zijn de lende, rib en de klauw .
Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
Tournedos is een mooie steak uit de haas van het rund. Dit luxe stuk vlees wordt ook wel haasbiefstuk genoemd en is het meest malse biefstuk. Door onze slager wordt deze met zorg gesneden uit de rug van het rund, dichtbij de lende.
Ossenhaas is vlees van een rund. Dit stuk rundvlees is het malste en mooiste deel van het rund. Een hele ossenhaas weegt ongeveer twee tot vijf kilo. Er is wel eens verwarring over het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas, dit zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.
Van alle runderrassen heeft de Japanse wagyu een lange geschiedenis van het produceren van geweldige biefstuk. Australische rundvleesproducenten fokken Wagyu-runderen sinds het begin van de jaren 90. De natuurlijke hoge marmering van Wagyu-rundvlees zorgt ervoor dat het stuk vlees consistent van hoge kwaliteit is.
Spek en worst komen met name van varkens. Het rundvlees dat je favoriete hamburger vormt, komt van koeien .
De commerciële klasse is beperkt tot stieren, vaarzen en koeien ouder dan ongeveer 42 maanden .
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Kies voor ronde, lende of lendenstuk .
Deze stukken vlees zijn doorgaans minder vet dan andere. De top vijf magere stukken van de National Cattleman's Beef Association zijn: Ossenhaas – 1,4 g verzadigd vet, 4 g totaal vet. Sirloin tip side steak – 1,6 g verzadigd vet, 4,1 g totaal vet.
De tachtigkoppige internationale vakjury van slagers en chefs koos die ribeye in de finale van de verkiezingen voor 's werelds beste biefstuk als World's best North American steak.