De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Rauw vlees kan bacteriën en parasieten bevatten die zeer schadelijk kunnen zijn en zelfs levensbedreigend. Koop altijd rauw vlees van goede kwaliteit en bewaar het altijd in de koelkast. Buiten de koelkast bederft rauw vlees snel en dat kan bijzonder schadelijk zijn voor uw hond.
Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.
Het verteringsstelsel is relatief kort en kan eiwitten en vetten zeer goed verteren. Rauw voer sluit het meest aan op wat de hond nodig heeft.Hierdoor worden de organen minder belast.
Rauw vlees kan ziekteverwekkers als Toxoplasma, Neospora, E.Coli, Salmonella en resistente bacteriën bevatten. Een dier kan hier ziek van worden, maar dat hoeft niet. Een teef kan de parasieten Neospora doorgeven aan verschillende nesten, waarbij de pups ernstige neurologische klachten kunnen ontwikkelen.
Kies voor licht verteerbare voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, maar ga niet ineens wisselen van soort voeding. Krijgt jouw hond normaal gesproken vers vlees of natvoeding? Kies dan voor vlees met een licht verteerbare eiwitbron, zoals kalkoen of hert.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Met rauwe vleesvoeding bestaat de kans dat er parasieten en bacteriën worden overgebracht via de diervoeding.Daardoor stijgt de kans op infecties bij het dier en de mens. Uit eerder onderzoek bleek de bacterie Brucella suis in rauw hondenvoer voor te komen: gevaarlijk voor mens én dier.
Over het algemeen hebben honden geen problemen met het gecombineerd voeren van brok en vlees.
Een hond die alleen vlees eet, heeft bijvoorbeeld vaak last van darmproblemen, constipatie, diarree en winderigheid. Prikkelbaarheid, jeuk en oorproblemen kunnen ook optreden na een dieet met alleen vlees en vanwege een tekort aan voedingsstoffen bij honden.
Het geven van alleen natvoer helpt daarentegen weer niet bij het sterk houden van de tanden. Honden zouden hun eten (nog) sneller naar binnen werken en er bijna niet op kauwen, waardoor ze de eerste stap van de spijsvertering overslaan.
Rick: 'Honden hebben geen ingrediënten nodig maar voedingsstoffen. Die zitten in ingrediënten. Dat betekent dus niet dat honden per sé een bepaald ingrediënt, zoals vlees, nodig hebben. Dat staat ook in de richtlijnen over hondenvoer: er moeten bepaalde voedingsstoffen inzitten, zoals eiwit, vitamine A of vitamine D.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees) Kaas.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
De voordelen van groene pens zijn ongeëvenaard: Bevat grote hoeveelheden probiotica, wat zorgt voor een goede darmflora. Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid. Bevat hoge niveaus van spijsverteringsenzymen (goede bacteriën) die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.
Het kan fijn zijn om tijdens het koken je hond een stukje wortel, witloof of komkommer te geven. Deze groenten zijn bovendien heel gezond voor je hond, want ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels.
Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien. Maar ook rauw kan een ei een goede toevoeging zijn op het dieet van je hond.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af. Dit heeft te maken met de kans dat het vlees parasieten en bacteriën bevat. De aanwezigheid van bacteriën op en parasieten in het vlees kan leiden tot infecties bij dier en mens.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Wanneer je het voer nat maakt, dan komt er een geur vanaf waar je hond dol op is. Hierdoor zal je hond het gemakkelijk opnemen. Sommige honden zijn gebaat bij extra vochtopname door medische problemen. Het is moeilijk om je hond duidelijk te maken dat het verstandig is om meer te drinken.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.