Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is. De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
Als je haast hebt, kun je de bevroren pasta in een pan met kokend water doen en meteen koken. Het belangrijkste is dat je de pasta niet langer dan 1-2 uur op kamertemperatuur laat staan. Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur, en die maken je eten snel onveilig.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Meng de pasta 's avonds al met alle saus (dat moet sowieso, als je pasta wilt eten als een echte Italiaan) en bewaar alles in de koelkast. Dan kun je de volgende dag lekker koude pasta prikken. Noedels zijn eigenlijk een beetje het Aziatische zusje van de pasta die het koud ook bijzonder goed doen.
Macaroni invriezen of in koelkast bewaren
Weggooien is immers zonde, zeker omdat macaroni prima bewaard kan worden. Hoewel vers gekookte macaroni de beste smaak en textuur heeft, kun je de overgebleven macaroni invriezen voor een later moment. Ook van ingevroren macaroni is nog heerlijke maaltijd te maken!
Pasta bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Als je pasta niet goed koel bewaart, is hij na twee dagen al giftig. Het kan een dodelijke voedingsbodem voor bacteriën zijn. Maar zelfs als je de pasta volgens de regels van de kunst hebt bereid en koel genoeg bewaart, dan is het beste er na twee dagen wel af.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
De meeste gekookte pasta is 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast, mits je het bewaart in een luchtdichte verpakking met een deksel. Als u de pasta met saus erop bewaart of een bevroren zak pasta in de koelkast legt om te ontdooien, zijn er andere tips om in gedachten te houden.
Een beetje flauw gezegd: je kunt al je eten invriezen. Dus ja: pasta in de diepvries bewaren kan ook. Maar laten we wel duidelijk het onderscheid maken tussen pasta als deegsoort en de pastasaus. Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.