Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Bij diepvriesfruit worden de vruchten wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het fruit wordt dan binnen een paar uur ingevroren waardoor de gezonde voedingsstoffen en alle vitaminen niet verloren gaan. Het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken wordt als het ware gestopt.
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren. Diepvriesfruit is een stuk goedkoper dan vers fruit.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid. Hoe kan het nou dat de diepvries variant soms zelfs gezonder is dan het verse fruit? Dat komt omdat vers fruit minder vers is dan bevroren fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Op sap. Ananas uit blik is minder ongezond dan je misschien zou denken. Bij ananasschijven op sap, dus niet op siroop, scheelt de voedingswaarde niet zo veel met die van een verse ananas.
Het beste antwoord. dat weegt hetzelfde, misschien dat er bij het invriezen iets vocht verloren is gegaan, maar dat is te verwaarlozen.
Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E.
Blauwe bessen met yoghurt
Kortom: je hebt net een hele kom blauwe bessen gegeten en hebt nóg minder antioxidanten in je lichaam dan van tevoren, alleen maar omdat je ze met melk at. Dit betekent dat het mengen van bessen met yoghurt of melk de bloeddrukverlagende voordelen van de bessen kan doen verdwijnen.
Dagelijks een handjevol blauwe bessen per dag is in principe genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Aanbevolen door het voedingscentrum is om zo'n 200 gram fruit te eten per dag. Eventueel kun je dus ook meer dan een handje blauwe bessen eten.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Door fruit dat bevroren is, toe te voegen aan je smoothie bekom je een betere textuur. Je smoothie wordt niet alleen maar frisser en kouder, maar ook smeuïger dan wanneer je alleen maar vers fruit gebruikt. Je maakt het zo dik zoals je dat zelf wil.
In de meeste gevallen kun je uitgaan van een houdbaarheid tussen de 10 en 12 maanden. Hoe lang kun je fruit in de koelkast bewaren? Het meeste fruit blijft 7 dagen houdbaar in de koelkast, en ongeveer 3 tot 4 dagen buiten de koelkast.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.