De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Om te bakken is het beter om 'gewone' olijfolie te gebruiken. Bij extra vierge olijfolie kunnen bij hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld tijdens het frituren, schadelijke stoffen als PAK's ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Net zoals bij het grillen is daarom voor het frituren een olijfolie nodig die zeer hittebestendig is. Zo wordt jouw gerecht het lekkerste bereid. Gebruik bijvoorbeeld de Bertolli olijfolie Classico . Deze olijfolie is te gebruiken voor warme gerechten en bij hoge temperaturen.
1865. Bertolli Olijfolie wordt geboren in 1865 in Lucca (Toscane, Italië). Hier begint Francesco Bertolli een winkel die typische lokale producten verkoopt: olijfolie, wijn, kaas en olijven.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Je ruikt het beste door wat olijfolie in een glaasje te gieten, het met je hand iets op te warmen, te walsen en dan met je neus de geur langzaam op te snuiven. Ruik je niets, dan is het geen goede olijfolie. In de smaak is altijd iets van bitterheid aanwezig en de afdronk moet een spicy prikkel in je keel geven.
De reden is eigenlijk heel simpel. Het zit nou eenmaal in het DNA van de supermarkten om veel te verkopen voor de laagste prijs. De belangrijkste oorzaak waarom goede olijfolie uit de supermarkt niet bestaat is het verdienmodel van de supermarkt en marktwerking.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Biol International: Een internationale competitie speciaal voor de beste biologisch gecertificeerde Extra Vergine olijfoliën. Ercole Olivario: Een van de oudste en meest prestigieuze olijfolie wedstrijden van Italië. Sol d'Oro: Behoort ook tot 's werelds belangrijkste internationale olijfolie competities.
Het goede nieuws is dat de beste kwaliteit olijfolie, verse Extra Virgin, zeker twee jaar goed blijft, wat meer is dan welke andere plantaardige olie dan ook, als gevolg van het hoge gehalte aan anti-oxidanten.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
Bertolli is een iconisch Italiaans merk met een geschiedenis die teruggaat tot 1865, toen Francesco en Caterina Bertolli een delicatessenwinkel begonnen in Lucca, Toscane.
Olijfolie vindt vaak zijn herkomst in Spanje, Italië en Griekenland. Olijfolie wordt voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee geproduceerd. Dit komt door het warme en milde klimaat, waarin de olijfbomen goed kunnen groeien en de olijven goed rijpen.
Olijfolie wordt in alle landen rond de Middellandse Zee geproduceerd, maar vooral in Spanje, Italië en Griekenland.