Het is een multidisciplinair team. Bemoeizorg wordt ingezet voor mensen die dakloos zijn, voor zorgwekkende zorgmijders, mensen met multi-problematiek, overal waar de normale wegen niet zijn gelukt. De geboden zorg is vrijwillig, maar indien nodig kan dwang worden toegepast.
Meestal wordt bemoeizorg geleverd door de GGD en/of een ggz-aanbieder. Het team werkt intensief samen met ggz-organisaties, maatschappelijke opvang, woningbouwcorporaties, huisartsen, GGD en politie.
Bemoeizorg wordt betaald door de gemeente. Als bemoeizorg ertoe leidt dat je een behandeling bij GGz Breburg accepteert, dan gelden daarvoor vaste tarieven. Jouw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of je gemeente betalen de kosten.
Bemoeizorg is outreachende en assertieve hulpverlening vanuit psychiatrie en verslavingszorg. Het betreft intensieve zorg en integrale hulp op gebied van psychiatrie, verslaving, wonen en maatschappelijke integratie.
Het project kreeg in 1993 landelijke bekendheid toen één van de initiatiefnemers, Henrie Henselmans, er een proefschrift over publiceerde, met als titel: Bemoeizorg - ongevraagde hulp voor psychotische patiënten. Vooral dat ene woord bleef hangen: bemoeizorg.
Bekommer je, sluit aan, luister, zonder vooroordeel, dan bestáát de ander. Vooral bij zorgmijders is contact, je weer durven laten raken, de enige ingang. Als hulpverlener kun je het begin zijn van verbinding, van weer iets willen of wensen.
De hulpverleners komen van verschillende organisaties (waaronder verslavingszorg, Ggz, algemeen maatschappelijk werk, maatschappelijke opvang, instelling voor mensen met verstandelijke beperking, GGD) en werken samen als een team. De medewerkers hebben verschillende ervaring en achtergrond.
FACT is een afkorting voor 'Flexible Assertive Community Treatment'. Het is een werkwijze waarbij er vanuit een team van hulpverleners wijkgerichte ambulante behandeling en begeleiding worden geboden, dat wil zeggen zoveel mogelijk in uw eigen omgeving.
OGGZ in de Wmo
Openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) is al sinds de jaren '90 van de vorige eeuw de verantwoordelijkheid van gemeenten door de Wet Collectieve Pre- ventie Volksgezondheid (WCPV).
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
Herstelondersteunende zorg is zorg die de cliënt ondersteunt bij zijn herstel. Maar herstel is niet per se genezing. Bij veel psychiatrische aandoeningen is genezing niet altijd mogelijk, maar kan de cliënt wel leren om te gaan met zijn ziekte en een nieuwe betekenis geven aan zijn leven.
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) beschrijft de rechten van mensen die verplichte zorg krijgen in de ggz. De Wvggz geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel veroorzaakt voor henzelf of voor anderen.
Het FACT-team biedt naast behandeling ook bemoeizorg. Het grote verschil hierbij is dat cliënten die bemoeizorg nodig hebben niet gemotiveerd zijn om een behandeling te accepteren. En dat terwijl er wel signalen zijn dat behandeling noodzakelijk is.
Waar ACT zich richt op cliënten die de meest intensieve langdurende zorg nodig hebben, daar richt FACT zich in een bepaalde wijk of regio op álle patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Aan hen biedt een FACT-team behandeling, begeleiding en praktische ondersteuning bij het zo zelfstandig mogelijk leven.
Het gaat om het snel inzetten van behandeling voor een korte periode om te voorkomen dat iemand in crisis raakt of als dat toch gebeurt, deze zo kort mogelijk duurt. Het team dat deze intensieve behandeling levert, heet intensive home treatment-team (IHT).
Schakel de juiste hulpverlening in: bemoeizorg
Deze zorg wordt meestal verleend door een team van maatschappelijk werkers, psychologen en verpleegkundigen. Zij proberen de drempel voor hulpvraag te verlagen voor de zorgmijder. Ze brengen in kaart wat het probleem is en welke ondersteuning iemand nodig heeft.
Hulp bij problemen en indienen klacht
U kunt hulp krijgen van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). De vertrouwenspersonen van het AKJ ondersteunen cliënten bij het verwoorden, indienen en afhandelen van klachten over jeugdhulp.
Gedwongen opname of verplichte zorg
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.
FACT betekent Flexible Assertive Community Treatment. Uitgangspunt is dat mensen meer grip krijgen op hun dagelijks leven. De behandeling gaat over het verminderen van psychische klachten en ondersteuning om kwaliteit van leven terug te vinden, te behouden en te vergroten.
Het bieden van ondersteuning aan naasten. Outreachend te werk gaan, daar waar nodig is. Het onderhouden van contacten met andere hulpverleners, instanties en organisaties. Zorg dragen voor een adequate registratie, verslaglegging, rapportage en dossiervorming van contacten met cliënten en de uitvoering van zorgplannen.
Wat is het FACT jeugdteam? Fact is de afkorting van het engelse 'Functional Assertive Community Treatment'. FACT is een vorm van ambulant werken, dat wil eigenlijk kortweg zeggen dat de hulp naar een jongere toe komt en geboden wordt op een plek naar keuze, bijvoorbeeld op school, thuis, of op straat.
Meestal is opname vrijwillig
Wanneer mensen opgenomen worden in een GGZ-instelling of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
Familieleden kunnen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een aanvraag doen voor een besluit tot opname en verblijf, rechterlijke machtiging en een voorwaardelijke machtiging.
Het herstelproces is ingedeeld in vier fasen: Overweldiging door de aandoening. Worstelen met de aandoening. Leven met de aandoening.