Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Van bedorven gehakt kun je flink ziek worden, dat wil je liever niet. Maar goed, soms gebeurt er iets tijdens het bewaren van het gehakt (het is niet constant gekoeld gebleven, bijvoorbeeld) en twijfel je ook wel eens wanneer de THT-datum nog niet gepasseerd is.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.
Als voedsel bederft dan wordt het opgegeten en verteerd door micro-organismen: bacteriën en schimmels. Dat is op zich heel goed want zo ruimen ze de troep op. Maar net zoals jij ook plast en poept, laten zij ook dingen achter. In ons eten dus.
Eten dat er bedorven uitziet, of vreemd ruikt of smaakt, hoeft niet te leiden tot ziekte. Het gevaar schuilt vaak juist in producten waar je niks aan ziet, ruikt of proeft. Schadelijke micro-organismen op producten kun je namelijk niet altijd zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden.
Wanneer vlees wat langer ligt en in aanraking komt met zuurstof begint dit bruin te kleuren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren. Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen.
De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen. Heeft vlees toch luchtjes, zoals een lucht die doet denken aan ammonia, zuur/azijn of de echt penetrante en wat metaalachtige geur van bedorven vlees dan is zulks echt het gevolg van bacteriegroei in het vlees.
Mild eten bij voedselvergiftiging
Verder zijn ook bouillon, soep en vruchtensap goed voor je herstel. Klaar voor vast voedsel? Ga dan voor bananen, rijst, appelmoes, toast, aardappelen, crackers of gekookte wortelen. Deze etenswaren zijn redelijk mild, wat maakt dat je buik ze waarschijnlijk wel aankan.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Welke ziektes kunt u oplopen via voedsel? De bacteriën die in ons voedsel terecht kunnen komen zijn onder andere: Campylobacter, Salmonella, E.coli O157, Listeria en soms Clostridium.Parasieten in ons voedsel zijn Cryptosporidium en Toxoplasma.
Vlees bederft snel door bacteriën, koekjes pas na lange tijd door schimmels. Gepasteuriseerde melk is enkele dagen koel te bewaren en gesteriliseerde melk maanden buiten de koelkast. Elk product heeft zijn eigen micro-organismen die uiteindelijk kunnen gaan groeien.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
Voedselveiligheid of voedselkwaliteit
Voedsel bederft na een tijd door de groei van micro-organismen en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Als je voedsel bedorven is zie of ruik je dit vaak aan de buitenkant van je product. Maar dit is een kwaliteitsprobleem, geen veiligheidsprobleem.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Voor de meeste mensen is het alleen maar heel akelig, maar voor bejaarden en baby's is zo'n voedselvergiftiging echt gevaarlijk, het RIVM schat dat er elk jaar tien mensen doodgaan door voedselvergiftiging.