Bastognekoek bevat vrij veel suiker en vet en weinig vezels en micronutriënten. Daarbij bevatten deze koeken ook het giftige acrylamide, eet ze daarom niet te vaak.
Er zitten 49 kilocalorieën in 1 stuk (10 gram) bastognekoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bastognekoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ingrediënten: TARWEBLOEM 45 %, suiker, palmolie, kandijpoeder 9,5 %, fructose-glucosestroop, EIEREN, kandijstroop, rijsmiddel (natriumcarbonaten), kleurstof (karamel), glucosestroop, kaneel 0,2 %, zout, aroma. KAN SESAM BEVATTEN.
LU BASTOGNE Original zijn speculooskoekjes van groot formaat bereid met pure kandijsuiker. Bastogne koekjes zijn voedzaam en knapperig.
Net zoals andere koekjes zijn speculaas en speculoos niet gezond. Ze bevatten behoorlijk wat suiker (tussen 31,6 en 38,1 procent).
Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel. Speculoos bevat echter zo weinig kaneel dat je niet kan spreken van 'een gezond product'. Speculoos bevat veel calorieën en nauwelijks voedingsstoffen, waardoor dit product in feite onder de categorie 'snoep' valt.
Daar kunnen we kort over zijn, want er is geen enkel Bastognekoekje gemaakt in Bastogne. De koeken van LU Bastogne worden tegenwoordig gemaakt bij Mondelez Belgium in Mechelen of bij Mondelez Nederland in Oosterhout.
De bastognekoek lijkt op speculoos. Het verschil is dat aan het deeg kandijsiroop wordt toegevoegd die tijdens het bakken samen met de suiker karameliseert en de karakteristieke smaak veroorzaakt. En als koekje is de bastogne veel brosser.
Een snee witbrood (melk) bevat 77 kcal, een snee witbrood (water) 74 kcal, een snee bruinbrood 83 kcal, een snee volkorenbrood 82 kcal en een snee meergranenbrood 91 kcal. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten.
Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal.
Bastognekoeken: geïnspireerd door de Ardennen
In 1890 nam de Belgische graanhandelaar Eduard Parein een noodlijdende koekjesfabriek in Antwerpen over. Vijf jaar later kregen de koekjes zijn eigen naam: Biscuit Parein. Begin jaren vijftig maakte Parein zijn fameuze kandijkoek, die harder was dan de gangbare koeken.
De koekjes van LU: 170 jaar nostalgie
In 1850 begint het echtpaar Lefèvre-Utile (afgekort LU) een koekjeswinkel in Nantes. Deze biscuiterie groeit binnen 50 jaar uit tot de modernste Franse koekjesfabriek van de Belle Epoque. In 1913 is de fabriek al zo groot dat 1.200 arbeiders er dagelijks 20 ton koekjes fabriceren.
Bastogne, krokante en knapperige kandijbiscuit met amandelsmaak. Deze koekjes zijn een ware klassieker.
Bastogne koekjes zijn ook lactosevrij dus die kun je hier goed voor gebruiken.
In Nederland kennen we deze koekjes onder de naam lange vingers, maar andere landen hebben misschien nog wel veel leukere namen bedacht voor dit koekje. De Fransen kennen ze onder de naam “boudoirs” of “biscuits de champagne” – dit koekje smaakt namelijk uitstekend bij een glas champagne.
Bastenaken (Frans: Bastogne, Duits: Bastenach, Luxemburgs: Baaschtnech) is een stad en gemeente in de Belgische provincie Luxemburg.
Terwijl we kandijkoek kennen als een soort peperkoek versierd met kandij. Een bastognekoek is overigens wel gemaakt met zelfrijzend bakmeel, kandijstroop, eidooier, suiker, boter en specerijen als kaneel en kruidnagel.
Laxerende voedingsmiddelen: een glas water en een kiwi op nuchtere maag, peperkoek, volkoren speculaas, gedroogd fruit, vers fruitsap. Neem voldoende beweging, dit stimuleert de darmen. Als u aandrang voelt, ga dan naar het toilet. De stoelgang ophouden zal de verstopping nog verergeren.
Welk snoep is het minst ongezond? ,,Als je kijkt naar het andere Sinterklaas-snoepgoed, dan is taai-taai verder het minst ongezond. Dit bevat geen verzadigd vet en maar 38 gram suiker per 100 gram. Schuimpjes bevatten helemaal geen vet, maar wel weer meer suiker dan kruidnoten.
Om 1 kilo aan te komen van taaitaai moet je 136 stuks van 14 gram eten. Om 1 kilo aan te komen van gevuld speculaas moet je 6,8 stuks opeten van 275 gram.