Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Welke voeding is goed voor ontzuring? Om verzuring tegen te gaan, is het belangrijk om voeding te eten die het lichaam ontzuurt. Dit zijn voornamelijk verse groenten en fruit, noten en zaden, kruiden en specerijen, volle granen, bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel mineralen en vezels.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Limoen is met een pH van 2,1 (voor zover bekend) de zuurste vrucht die er is.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Citroensap is erg zuur, maar heeft een ontzurende werking. Tomaat is licht zuur van smaak en heeft eveneens een ontzurende werking. Dat zorgt vaak voor verwarring. Voedingsmiddelen met een zuuroverschot zijn geconcentreerd en rijk aan calorieën.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Drink voldoende water
Water is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen, waaronder die in de spieren.
De intensieve belasting van de spieren verstoort de balans tussen voedingsstoffen en afvalstoffen. De beste manier om van dat branderige gevoel af te komen is door je spieren drie tot vijf dagen rust te geven. Via de bloedcirculatie wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd uit je lichaam.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Verzuring kan ontstaan door stress, slecht slapen en vermoeidheid. Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lichaam. Ook koffie, zwarte thee, alcohol en bepaalde medicatie heeft veel invloed.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
Veel groenten en fruit eten! In het ontbijt (havermout of smoothiebowl), tijdens de lunch, het diner én als snack. Sterk ontzurende groenten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwten, spinazie, sla, komkommer en rode kool. In bad gaan met mineralenzout.
Het zuurst van allemaal is cola met 2,5, wat bijna net zo zuur is als azijn. Omdat er vaak ook veel suiker in de meeste dranken zit, proeven wij niet hoe zuur deze zijn.
We hebben ook verzurende voedingsmiddelen nodig voor balans. Wat we kunnen doen is kiezen voor voedingsstoffenrijke verzurende opties zoals kikkererwten, walnoten, pistaches en havermout ….
Aardappels zijn behoorlijk basisch, dit is het tegenovergestelde van zuurvormend. Daarom kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur baat hebben bij vers geperst rauw aardappelsap.
Producten met een pH-waarde onder de 7, zoals kaas en azijn, zijn zuur. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda). Een pH-waarde van 7 is neutraal: niet zuur, niet basisch (bijvoorbeeld water en eieren). Kaas heeft een pH-waarde van 5, maar die kan variëren op de decimaal.
(Licht) basevormende voedingsmiddelen zijn vloeibare zuivelproducten zoals yoghurt, (karne)melk, kefir,.... Verzurende voedingsmiddelen zijn peulvruchten, granen en kaas. Sterk zuurvormend zijn vlees, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, wild, ei en soya.