Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd.
Bamboe is een van de snelst groeiende heesters. Het is een sierlijke struik met lange, vaak iets overhangende twijgen en wintergroen blad. Bamboe hoeft niet per se gesnoeid te worden. Kies altijd de juiste maat voor uw tuin, want sommige bamboes worden erg hoog.
Bamboe wordt zowel bij de grassen als bij de heesters ingedeeld. In feite is bamboe wel gras, maar met hun verhoutende stengels met 'knopen' (de verdikkingen in de stengeldelen), soms bizarre vormen, heel mooie kleuren en meestal smalle, wintergroene bladeren vormt de bamboe toch een aparte groep.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
U kunt kiezen tussen twee types bamboe: niet woekerende soorten (tussen 1 en 4 meter hoog) en de hogere soorten (tussen 4 tot 8+meter hoog) die zich ondergronds uit kunnen breiden.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Bamboe behoort tot de Bambusoideae onderfamilie van de gras familie Poaceae (Gramineae).
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.
De Fargesia-soorten zijn van zichzelf al redelijk compact, maar wordt nog dichter als je hem snoeit. Vooral als je hem als haag plant is snoeien aan te raden. In welke maand bamboe snoeien? Bamboe snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus.
Gemiddeld groeit bamboe 40 tot 60 cm per jaar. De soort bamboe en de omstandigheden waarin de plant groeit (voedingsbodem, standplaats) hebben hier ook invloed op. Snelgroeiende bamboe kan dus onder de ideale omstandigheden sneller groeien.
Graaf de plant uit.
Je moet de kluiten kappen, maar ook de rhizomen uitgraven, anders blijft het beest doorgroeien. Rhizomen groeien 30 cm onder de grond, dus je moet diep graven totdat je ze vindt. Snijd de rhizomen af, met name als je wat wilt bewaren van de bamboeplant.
Woekerende soorten hebben aan de oppervlakte uitlopende rhizomen die we met horizontaal groeiende stengels kunnen vergelijken maar dan met wortels en zijknoppen op elke knoop. Net zoals de stengels stopt de groei van de wortelstokken na een bepaalde periode.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in. Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden.
In een pot zetten
In de volle grond doet bamboe het prima en met een wortelbegrenzer houd je de plant dus in toom. Het is zo een goed alternatief voor bijvoorbeeld een beukenhaag. Het wuivende en ruisende bamboe geeft extra charme aan de vaak wat saaie erfafscheiding.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
Het is een luchtzuiverende plant
Omdat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt en ook nog eens meer zuurstof produceert, is het een uitstekende luchtzuiveraar. De plant is zo efficiënt dat het tot wel 35% meer zuurstof produceert dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang.