Azijn bevordert de gezondheid, bestrijd allergi n, werkt bloedzuiverend en laat de eetlust onder controle houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van o.a. vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.
Hoeveel appelazijn drinken per dag? Omdat appelazijn gezond is, wordt aanbevolen 2 tot 3 keer per dag een glas water met appelazijn te drinken. Meer appelazijn drinken is in de meeste gevallen ongezond (vanwege de hoge zuurgraad kunt u bijvoorbeeld last van uw maag krijgen).
Wat gebeurt er als je schoonmaakazijn drinkt? Schoonmaakazijn heeft een etsende werking op de slijmvliezen. In mond, keel en slokdarm kan schoonmaakazijn plaatselijke beschadigingen en in ernstige gevallen zelfs een plaatselijke, blijvende vernauwing van de slokdarm veroorzaken.
Naast natuurazijn bestaan er nog tal van andere soorten azijn: Appelazijn: Ook wel apple cider of ciderazijn genoemd. Lekker in salades, marinades of vinaigrette. Daarnaast zou dagelijks een glas water met appelazijn drinken goed zijn voor de spijsvertering.
Lever ontgiften en reinigen
Appelazijn helpt om het lichaam te ontgiften. Onderzoek laat zien dat appelazijn specifiek helpt om de lever te detoxen en dat het kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer.
Het bloed heeft een stabiele zuurtegraad, daar zal de appelazijn niets aan veranderen. En de zouten die het azijnzuur kan vormen met mineralen zoals kalium of natrium, zijn goed oplosbaar, dus die vormen ook geen probleem voor de nieren.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
Mensen die in het voedsel geregeld azijn doen, komen minder hard aan als mensen die het niet innemen. Azijn stimuleert namelijk de afbraak van vetten in het eten. Er kan dus door het lichaam minder energie uit voedsel worden gehaald en dient het lichaam relatief meer opgeslagen vetten aan te wenden.
Onder laboratoriumomstandigheden is aangetoond dat de uit appelcider gewonnen azijn bacteriën, gisten en schimmelinfecties kan doden. De polyfenolen die erin zitten, zouden vrije radicalen in zich kunnen opnemen en een ontstekingsremmende werking hebben.
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.
Witte- en rode wijnazijn zijn ideaal voor in de keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld goed gebruiken voor het inmaken van groente of fruit, als smaakversterker in een gerecht of als basis voor een dressing. Hoewel beide wijnazijnen zijn, smaken zij niet hetzelfde.
Appelazijn voor gezonde darmen
Omdat appelcider gefermenteerd is, bevat het veel goede bacteriën en werkt het als een prebiotica. Dat betekent dat het een positief effect heeft op het herstel en behoud van goede darmbacteriën en zo je darmen gezond houden.
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn. Over appelazijn doen allerlei gezondheidsverhalen de ronde.
Appelazijn (en dus geen ander type azijn) zou je bloedsuikerspiegel onder controle houden en lijkt enzymen te bevatten die helpen bij het verteren van zetmeel. Als zetmeel niet volledig verteerd, daalt je bloedsuikerspiegel. En als het niet helemaal opgenomen wordt, neem je natuurlijk niet alle calorieën op.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
Twee theelepels appelazijn vermengd met ongeveer 200 milliliter water is een goede hoeveelheid appelazijn om per keer te nuttigen. Dit kun je drie keer per dag – vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met één theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Veel verschillende klachten
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Het gaat acne, puistjes en oneffenheden tegen
Dankzij het appelzuur in de azijn gaat het puistjes en acne tegen. Ook toont onderzoek aan dat het appelzuur bacteriën doodt. Ook kun je rimpels voorkomen door je gezicht elke dag te reinigen met appelazijn.
Een van de grootste nadelen is dat het spul het glazuur van je tand aantast. De manier om dit op te lossen is de azijn door een rietje te drinken en je mond erna te spoelen met water. Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad.
Appelazijn helpt je bij het ontgiften
Het azijnzuur in de appelazijn verzorgt het maag-darmstelsel, bevordert de spijsvertering, rekent af met parasieten en ondersteunt de zuurgraad van het lichaam. Appelazijn bevat veel spijsverteringsenzymen, vitaminen en mineralen.