Augurkensap is een goede bron van vitamine A en E. Het bevat ook onwijs veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes en kwaaltjes.
In augurken zit dankzij de fermentatie veel probiotica, wat weer goed is voor je darmen. Je kunt je darmflora dus een handje helpen door regelmatig wat augurkensap shots te nemen. Verder zou augurkensap ook goed zijn tegen hoofd- en spierpijn.
Boost voor je immuunsysteem
Die elektrolyten zouden namelijk ook een fijn medicijn tegen een kater zijn. En het sap van augurken barst bovendien ook van de antioxidanten en vitamine C en E. Augurkensap zou daarmee een warme immuunsysteem-booster zijn.
Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie. Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert.
Het sap bestaat voor een groot deel uit azijn. En buiten dat het zuur is, bevat het ook de smaak van augurk, stukjes paprika, dille en mosterdzaad. Een makkelijke, maar vooral smaakvolle vervanger.
Augurken bevatten veel vitamine K. Eén augurk bevat wel 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine K. De vitamine is belangrijk voor de botstofwisseling en zorgt voor een goede bloedstolling. Dat laatste zorgt ervoor dat blessures beter herstellen.
Augurkensap is een goede bron van vitamine A en E. Het bevat ook onwijs veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes en kwaaltjes.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Voldoende water drinken voor, na en tijdens het sporten is daarom van belang, maar het vocht uit een pot augurken zou voedingswetenschapper Liesbeth Smit niet aanraden. “Het sap bevat water, suiker, azijn, zout. Dit drinken is op geen enkele manier gezond.
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (35 gram) augurk met plakje ham, waarvan 0,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het sap zit vol met antioxidanten, vitamine C en E, die allen zorgen voor een goed immuunsysteem. Augurkensap bevat ook natrium, dat helpt om het vocht tijdens en na de training vast te houden. Het helpt ook je glycogeenvoorraad aan te maken en geeft je daardoor meer energie.
Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
De pekel waarin wordt ondergedompeld kan na ieder gebruik worden weggegooid of het kan telkens opnieuw worden versterkt en hergebruikt waarbij slechts een klein beetje wordt weggelaten.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Er zitten 5 kilocalorieën in 1 grote (20 gram) augurken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'augurken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
De test gaat om de uitstraling, de augurk, de beet en de smaak van de verschillende augurken. Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen.
In principe kun je iedere soort zout gebruiken om te pekelen. Zee zout is altijd een goede keuze, maar ook andere soorten zoals normaal tafelzout of het duurdere Fleur de Sel kunnen worden gebruikt.
Bij pekelen marineer je vis, vlees of groenten in een zoutwaterbad. Dat trekt al het vocht uit het product, waardoor het minder snel bederft. Vlees en vis krijgen zo een malsere en intensere smaak.
Alles wat je nodig hebt is karnemelk, zout en peper naar smaak. Zet de kip tijdens het pekelen drie tot vier uur in de koelkast. Zo lang duurt het pekelen van je kip met de karnemelkmethode.
Rauwe augurken hebben weinig smaak. Na het plukken worden ze in een bad met zout water gelegd om nadien opgelegd te worden in een zure of zoetzure mengeling van azijn, zout, kruiden en suiker. Je krijgt een verfrissende, sappige en smaakvolle snack.
Augurken, zilveruitjes en overige producten in het zuur kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden. Het zuur zorgt ervoor dat deze niet schimmelt en bacteriën krijgen geen kans.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.