Andijvie werkt vochtafdrijvend en laxerend waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten en voedingsstoffen beter opgenomen worden. Ook wordt het bloed gereinigd en komt het eten van andijvie ten goede aan het zenuwstelsel en de ogen.
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
Rauwe andijvie eten is nog gezonder dan andijvie koken. Andijvie is een van de groentesoorten die het minste aantal koolhydraten bevat. De andijviesoort frisée (krulandijvie) smaakt iets meer bitter dan 'gewone' andijvie. Andijvie slinkt enorm tijdens het koken, dus koop ongeveer 2x zoveel als dat je nodig hebt.
Andijvie is superrijk aan vitamine K, goed voor sterke botten. De vitamine K helpt ook bij de opname van calcium, waar andijvie rijk aan is. Daarnaast vind je in deze bladgroente ook ijzer en kalium op je bord. Polyfenolen.
Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek. Of voeg eens reepjes zongedroogde tomaat toe aan je andijviestamppot.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de stamppot met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen.
Doe de andijvie in een zakje of doosje met goede sluiting en leg in de diepvries. Ingevroren andijvie kan je 3 tot 6 maanden bewaren.
Was de andijvie, kook hem twee minuten met een blokje bouillon, spoel af onder koud water en doe het blad in een diepvriesbak. Zo heb je altijd een portie paraat voor jouw stamppot of naast een stukje vlees. "Bevroren andijvie is in de vriezer maximaal 12 maanden houdbaar."
Hoewel andijvie, officieel genoemd cichorum endivia, een bladgroente is die in het rijtje van spinazie en boerenkool thuishoort, is deze groente net iets minder populair voor de maaltijd. Dit heeft met name te maken met een klein bittertje dat terug te vinden is in deze bladgroente.
Als je de voedingswaarden van de bladgroenten vergelijkt, valt meteen op dat spinazie meer ijzer, magnesium en vitamine K bevat. Boerenkool daarentegen bevat meer vezels, calcium en vitamine C. Kortom: de beide groenten zijn bommetjes aan voedingsstoffen, maar het is niet zo dat één van de twee gezonder is.
Verder zit er bijzonder veel foliumzuur of vitamine B11 in, namelijk 36% van de ADH. Voorts bevat het de vitaminen Vitamine B5 of pantotheenzuur(18%ADH), vitamine C(11%ADH), vitamine B1 of thiamine(7%ADH), riboflavine of vitamine B2(6%ADH), vitamine E(3%ADH) en niacine of vitamine B3(2.5%ADH).
Zo bevat een stamppot met zuurkool per 400 gram zo'n 212 kcal, terwijl een bord andijvie zo'n 256 kcal bevat, zo weet dieetplanet.nl. Hutspot (wortels en ui) bevat daarentegen 'maar' 244 kcal. Leuk detail: hutspot is de oudste stamppot van Nederland. Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal.
Ondanks de hoeveelheid calorieën is een stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Maar kook die niet te lang, anders gaan goede vezels en vitamines verloren. En schep, om minder calorieën binnen te krijgen, meer groenten op dan aardappels en vlees.
Er zitten 260 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) andijviestamppot. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'andijviestamppot'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Tot de nitraatrijke groenten behoren naast sla en spinazie ook andijvie, spitskool, waterkers, paksoi, postelein en Chinese kool.
Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente, zoals bloemkool, broccoli of prei. Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Nu weet je hoe gemakkelijk het is om andijvie in te vriezen, net als prei is het gemakkelijk en blijft het lang houdbaar in de vriezer. En daarbij blijft het ook nog gewoon lekker na het invriezen en ontdooien. De groente moet wel gekookt of geblancheerd worden voor het invriezen.