De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij. De verrijkte varianten van amandelmelk zijn vooral een goede bron van calcium en lekker als vervanging van melk in een smoothie of recept.
De winnaar! Met stip op 1 staat wat mij betreft Provamel. Naast dat deze amandelmelk biologisch is, bevat deze plantaardige melk slechts 3 ingrediënten. De andere merken hebben minimaal 8 ingrediënten.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Amandelmelk, rijk aan gezonde voedingsstoffen
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Dat karnemelk goed is voor je darmen, is al vrij lang bekend. Zo won een Russische geleerde in 1908 al een Nobelprijs met onderzoek naar dit onderwerp. Hij ontdekte dat gefermenteerde melkproducten (zoals karnemelk) kunnen helpen om onze darmen gezond te houden. Nieuw, Nederlands onderzoek ondersteunt deze uitkomsten.
Amandelmelk is enorm populair, omdat het een heel belangrijke eigenschap heeft: het is namelijk lactosevrij. Mensen met lactose-intolerantie waarderen amandelmelk als een gezond en smaakvol alternatief voor traditionele koemelk. Anderen houden gewoon van de zoete, nootachtige smaak.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Deze lijkt behoorlijk op die van halfvolle melk. Zo zitten er net zo veel eiwitten en kilocalorieën in. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd.
Melk drinken tijdens je dieet
Maar welke melk drink je dan best? Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Het Voedingscentrum raadt aan om halfvolle of magere melk te drinken. Dit advies is gebaseerd op rapporten van de Gezondheidsraad.
Amandelmelk is een bron van antioxidanten (vitamine E) en bevat veel calcium, maar als het om koffie gaat, kan de nootachtige smaak overheersen. Amandelmelk heeft een goed eiwitgehalte, vergelijkbaar met melkeiwit en kan redelijk goed schuimen. Het is ook een goede basis voor latte art.
Het bevat weinig calorieën. Het verhoogt het goede cholesterol (HDL) en verlaagt het slechte cholesterol (LDL). Amandelmelk verlaagt het cholesterolgehalte zelfs twee keer zo sterk als olijfolie. Ideaal dus voor mensen met te hoge cholesterol.
Is amandelmelk op te warmen in de magnetron? Liever niet. Je verliest voor een heel groot deel de voedingswaarde van de amandelmelk, net als alle andere producten die uit de magnetron komen!
Maar je moet volgens Smit wel opletten: "De meeste melkvervangers, zoals amandelmelk, zijn net frisdrank.Er zit heel veel suiker in. De enige goede vervanging van melk is het drinken van een ongezoete sojadrank. Daar zit voldoende eiwit in en er is vaak calcium aan toegevoegd."
Amandelmelk is rijk aan vitamines, vezels, calcium, ijzer en magnesium. Het is licht verteerbaar en bevat geen verzadigde vetten. Het caloriegehalte is vrij laag.
Amandelmelk is gezond vanwege de goede voedingsstoffen. Er zitten geen eiwitten in amandelmelk, dus het schuimt bijna niet in je cappuccino. Amandelmelk heeft nootachtige en natuurlijke smaak.
1: Bewerkte voedingsmiddelen
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
De einduitslag
Welke plantaardige melk is het beste? Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
Amandelmelk heeft de ideale consistentie om 's ochtends over je ontbijtgranen te gieten. Het heeft een zeer lichte textuur en een frisse smaak met nootachtige ondertoon – en het is vaak verrijkt met calcium en vitamine D, E en B12.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Dat is niet zo. Melk drinken kan de sensatie van slijmvorming geven, maar er is geen sprake van echte slijmvorming. (2,3,4) Hetzelfde mondgevoel ontstaat na het drinken van plantaardige vervangers van melk, zoals een sojadrank, maar ook hiervoor is geen bewijs dat het de slijmproductie verhoogt.
Nog een pluspunt voor velen: amandelmelk is plantaardig en bevat dus géén dierlijke producten. En dat betekent ook dat het geen cholesterol bevat.