Reflecterend folie voordelen Dit komt omdat aluminiumfolie vochtwerend en dampremmend is. Daarnaast is het waterdicht (waterkerend), tochtwerend en winddicht.
De dampweerstand of dampdichtheid van de folies wordt weergegeven door middel van de sd- of µd-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal vocht tegenhoudt. Bij sd-waarden tussen de 20-100m heb je te maken met dampremmende folie, terwijl je bij waarden boven de 100 spreekt van dampdichte folie.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Dampdichte folies uitstekend geschikt voor luchtdicht bouwen
Ze voorkomen, dan wel reguleren het vocht in de constructie.
De lagen aluminium kaatsen de warmste straling terug in de kan.Samen zorgen de laag lucht (anti-geleiding) en aluminiumfolie (anti-straling) ervoor dat de warmte in de kan blijft.
Reflecterend folie voordelen
Reflecterend folie reflecteert de warmtestraling zodat het niet in het materiaal of de ondergrond trekt. In de winter houdt het hierdoor de warmte binnen en in de zomer buiten. Is het u wel eens op gevallen dat het condens aan het folie blijft hangen als er warm eten onder gestaan heeft?
Wanneer u de deken uit de verpakking haalt, ziet u een zilveren en een gouden zijde. Beide kanten hebben een zeer belangrijke functie. Wanneer u de gouden kant van de deken tegen het lichaam aan zit voorkom je oververhitting. Legt u echter de zilveren kant tegen het lichaam aan dan voorkomt u onderkoeling.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Gebruik je geen folie (terwijl dat in jouw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht. Dit noemen we het dauwpunt.
Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen. Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
In de meeste huishoudens is wel een rol zilverfolie in de keuken te vinden. Met zilverfolie bedoelen we in feite aluminiumfolie.
Zure haring, augurken of spekjes in aluminium verpakken is dus niet zo'n slim idee. Maar ook vruchten of tomatenpuree bevatten zuren, dus halve kiwi's of mango's of wat overgebleven pizza kun je beter niet strak inpakken met aluminiumfolie.
Kijk even of je ergens een blauwe (dampopen) of rode (dampdicht) streep op de folie ziet. Het is hoogstwaarschijnlijk wel dampopen folie, anders had je al wel veel eerder vochtproblemen gehad.
Waar moet ik dampremmende folie aanbrengen? Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Dampremmende folie is een folie die gebruikt wordt tijdens isolatiewerkzaamheden. De folie zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet negatief beïnvloed kan worden door vocht. Het gebruik van dampremmende folie is dan ook ten zeerste aan te raden.
Daken en gevels worden aan de binnenkant voorzien van een 125S dampremmende folie die gecombineerd moet worden met een goede luchtdichting. Overtollig vocht kan daarmee de ruimte verlaten, zonder dat daarbij de constructie aangetast zal worden.
Breng de dampremmende folie aan
Bij isolatie met glas- of steenwol breng je vervolgens aan de binnenzijde een folie over het isolatiemateriaal aan. Bij een damp-open dak gebruik je hiervoor dampremmende folie of spijkerflensdekens met aluminiumlaminaat. In alle andere gevallen een vochtregulerende folie (klimaatfolie).
Dampremmende folie is van belang bij dakisolatie van een schuin dak. De dampremmende laag wordt aangebracht aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal bij dakisolatie. Deze dampdichte folie komt zo aan de binnenkant van het dak. Belangrijk: dampremmende folie voorkomt dat er vocht in de dakconstructie trekt.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
De noppenfolie wordt voornamelijk toegepast voor binnenisolatie en is dampdicht.
Waarom een dampopen folie:
Door deze waterkerende functie blijft je constructie en isolatiemateriaal optimaal beschermd tegen bijvoorbeeld houtrot en beschimmeling van het materiaal.
Maar waarom heeft aluminiumfolie dan twee verschillende kanten? De verklaring is vrij eenvoudig: tijdens de productie worden twee lagen folie tegelijkertijd geproduceerd. Wanneer de aluminium gewalst wordt, wordt de ene kant mat en de andere glanzend.
Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Folie plaatsen voor dakpanplaten
Een waterdichte dampopen folie is de beste keuze, aangezien deze folie ervoor zorgt dat water van buitenaf minder makkelijk naar binnen kan dringen, terwijl damp van binnenuit sneller afgevoerd kan worden.