Aluminium heeft een uitgesproken neiging tot terugveren na buigen. Aluminium is kerfgevoelig. Aluminium heeft een hoge termische uitzettingscoëfficiënt en hoge warmtegeleiding.
Aluminium buigen is moeilijker in vergelijking met andere materialen zoals staal of roestvaststaal. Dit komt doordat aluminium een natuurlijke veroudering kent. Hierdoor wordt het materiaal na verloop van tijd hard en is het moeilijk buigbaar. Aluminium buigen zonder breken gaat dus het beste met nieuw materiaal.
Aluminium buigen gebeurt met behulp van een kantbank, oftewel het kanten van aluminium. Het kanten van aluminium gebeurt machinaal via een kantbank. Al uw aluminium plaatwerk wordt in vrijwel iedere gewenste hoek vervormd. Dit maakt het ook voor u interessant om deze plaatbewerking opdracht bij ons neer te leggen.
Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder. Breekplaatjes, een extra bescherming bij het gebruik van veiligheidskleppen zijn daarom altijd gemaakt van aluminium.
De uitzettingscoëfficiënt van aluminium
Deze uitzettingscoëfficiënt wordt uitgedrukt in micrometers (µm) per meter per kelvin. Ter illustratie: Een aluminium staaf van 1 meter zal bij een temperatuurstijging van 1 graad 23·10−6 m = 23 µm = 0,023 mm langer worden.
Voor minder scherpe en verder van elkaar zittende rondingen, kun je prima zélf een buis of pijp buigen. Wel heb je voor het buigen van bijvoorbeeld een aluminium buis of koperen pijp wat handigheid en, afhankelijk van het soort materiaal, specifiek gereedschap nodig.
Aluminium is in vergelijking met staal duur materiaal. Dit komt omdat de productie van aluminium uit bauxiet veel energie kost. Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7 kg per dm3. In verhouding is aluminium daarmee ongeveer drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium voor zijn lage dichtheid en lichte gewicht een sterk, taai en elastisch materiaal.
Op het aluminiumframe lijkt je kracht wat beter op het wegdek te belanden en dat klopt ook omdat dit frame minder tordeert in de bracket. Draag je het milieu een groot hart toe en ga je liever voor duurzaam, kies dan staal. Heb je veel om mee te nemen en wil je comfortabel fietsen, kies dan ook staal.
Aluminium onderdelen kunnen worden verbonden met schroeven die zelf ook zijn gemaakt van aluminium, met schroeven die zijn gemaakt van bekleed staal of van roestvast staal. Schroeven die zijn gemaakt van koperlegeringen moeten worden vermeden vanwege het risico van galvanische corrosie van het aluminium.
Sterkte-gewichtsverhouding. Aluminium is gewoonlijk niet zo sterk als staal, maar ook bijna een derde van het gewicht. Dit is de belangrijkste reden waarom de vliegtuigen zijn gemaakt van aluminium.
Aluminium is vuur- en hittebestendig, makkelijk in vormen te bewerken en geleid electriciteit. Het reflecteert licht en hitte. Aluminium komt het beste tot zijn recht in een legering (een mix van het metaal met andere elementen) met bijvoorbeeld borium, koper, lithium, magnesium, mangaan, silicium, tin, en zink.
Aluminium is één van de meest duurzame bouwmaterialen. Het biedt ook heel wat voordelen. Heeft een LANGE LEVENSDUUR : het wordt niet aangetast door Uv-stralen en vocht, het roest of rot niet en trekt niet krom. Is ONDERHOUDSVRIENDELIJK : door zijn gladde en glanzende afwerking trekt het geen stof en zand aan.
Die oxidehuid van aluminium, die ervoor zorgt dat aluminium niet verder oxideert, is ook één van de zaken die aluminium lassen complex maakt. De oxidehuid heeft namelijk een hoger smeltpunt en is zwaarder dan het aluminium zelf.Bij het lassen is dan een hoger vermogen nodig om door deze oxide heen te branden.
In eindgebruik is aluminium vooral duurzaam. Zo gaat aluminium tientallen jaren mee en ligt de ondergrens van de levensduur van aluminium in de bouwsector bij 60 jaar. De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam.
De gloeitemperatuur voor alle aluminium materialen, die gewoonlijk worden verwerkt, ligt tussen 300 en 450°C.
De dikwandige aluminium buizen zijn sterk, maar toch licht van gewicht. Aluminium is bestand tegen alle weersinvloeden en kan binnen en buiten gebruikt worden. In vergelijking met de stalen buis is de aluminium buis minder sterk en minder stijf.
Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud.
Aluminiumoxide is dicht en hecht sterk aan de onderlaag, in tegenstelling tot de oxide laag op vele andere metalen. De oxide laag is stabiel in het PH-gebied van 4 tot 9. Indien aluminium wordt blootgesteld aan een zeer zuur of zeer alkalisch milieu buiten het PH-gebied van 4 tot 9, dan zal er metaalcorrosie optreden.
Azijn, heeft geen schuurkorrel en zal door de zuurgraad op lange termijn het aluminium alleen maar sneller doffer laten worden. WD40 is voor veel dingen goed, maar niet voor het poetsen van aluminium.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Een nadeel is dat aluminium kozijnen 20% duurder in aanschaf zijn dan houten kozijnen en een kortere levensduur hebben: namelijk tussen de 25 en 40 jaar. Een ander nadeel is dat aluminium kozijnen na een aantal jaren gesteld moeten worden, waardoor ze niet volledig vrij zijn van onderhoud.
Aluminium zelf is schaars, maar als er veel vraag is, maakt dat de aluminium producerende bedrijven interessant. Zeker als het duidelijk is dat de vraag nog heel lang hoger blijft dan het aanbod, dan worden aandelen gewilder én duurder.
De totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem ligt ruim beneden de gezondheidskundige grenswaarde. Dat is de hoeveelheid die je dagelijks kan binnenkrijgen zonder nadelige gevolgen.