Kan sporen bevatten van gluten, ei, melk, soja en noten (amandelen).
Ingrediënten: Maltodextrine, gemodificeerd zetmeel, kokosolie, glucosestroop, melkeiwit, antioxidant (E451) en voedingszuur (citroenzuur).
Een verschil is dat je allesbinder er zo bij strooit en maizena eerst moet oplossen. Daarnaast is er nog een belangrijk verschil. Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen.
Maizena als bindmiddel
De bekendste manier om Maizena (de merknaam voor maiszetmeel, vandaar de hoofdletter!) te gebruiken, is als bindmiddel. Hiermee kun je waterige substanties verdikken, zodat je uiteindelijk een mooie gebonden saus of soep hebt.
De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Wat is er verkrijgbaar op gebied van 100% natuurlijke bindmiddelen? Ook diverse meelsoorten kunnen een gerecht binden. Ook glutenvrije meelsoorten zijn daar uitermate geschikt voor. Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt.
Agar agar is gemaakt van algen en is in de winkel te vinden in de vorm van poeder, staven en vlokken. Het is ideaal om ijs, jam, soep, pudding en vruchtentaart mee te maken. Het voordeel van dit plantaardige bindmiddel is dat het een sterke bindkracht heeft. Zo zou het twee keer zo goed binden als gelatine.
Antwoord: Koopmans Maizena is gemaakt van maïszetmeel. Dit product is van nature dan ook glutenvrij.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Maizena bindt in een oogwenk uw sauzen, soepen en stoofschotels. Ze is eenvoudig te doseren en lost op in warme vloeistoffen. Dit bindmiddel is vetarm en maakt uw gebonden gerechten diepvriesstabiel, is uitermate geschikt voor alle ontkoppelde toepassingen, is verkrijgbaar in een Blanke en Bruine variant.
Met deze handige Allesbinder bind je heel gemakkelijk al jouw gerechten. Je voegt de Allesbinder direct toe aan de hete vloeistof of aan het gerecht. Strooi al roerend zoveel Allesbinder in de hete vloeistof tot de gewenste dikte bereikt is. Eén minuut doorkoken en klaar!
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
Heb je net te weinig zelfrijzend bakmeel in huis, maar wel nog een pak custard staan? Je kunt de helft van het zelfrijzend bakmeel vervangen door custard, hoe handig is dat? En wist je dat je de custard ook kan vervangen door maïzena?! Hij wordt dan natuurlijk niet zo mooi geel, maar wel lekker!
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten. Er zijn gezondere opties dan Allesbinder. Allesbinder kun je wel als extraatje eten.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel.
Aardappelen en maïs zijn van zichzelf glutenvrij, daarom bevatten maïszetmeel en aardappelzetmeel geen gluten. Ook het zetmeel in peulvruchten is glutenvrij.
Je kunt een roomsaus dikker maken door het volume ervan te laten afnemen boven het fornuis. Als dit niet lukt of als je niet veel tijd hebt, gebruik dan een verdikkingsmiddel om je saus dikker te maken. Bloem, boter, eieren en maïzena zijn simpele ingrediënten die je kunt gebruiken om je roomsaus dikker te maken.
Hoe vervelend: je bent aan het koken, alles is klaar, alleen de saus dikt maar niet in. Gelukkig zijn er trucjes om de saus wat steviger te maken. Je kunt de saus natuurlijk nog even laten pruttelen, dan verdampt er hoogstwaarschijnlijk wat water, waardoor de saus langzaam dikker wordt. Inderdaad, langzaam.
Glutenvrije bindmiddelen zijn: maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), sago, kuzu, arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, pectine, xanthaangom (E415).
Omdat maismeel glutenvrij is, helpt het tarwemeel om meer structuur aan je brood te geven.
Meestal worden glutenvrije pasta's gemaakt van mais, rijst of boekweit. In deze grondstoffen zijn van nature geen gluten aanwezig en hierdoor is de pasta glutenvrij. Glutenvrije pasta's zijn er in verschillende soorten zoals spaghetti, penne of fusilli.
Gelatine is een veel gebruikt bindmiddel bij nagerechten zoals bavarois en pudding. Het is te koop in twee variaties: Als bladgelatine. Bladgelatine moet je altijd eerst weken in koud water.
Johannesbroodpitmeel is uitermate geschikt als koolhydraatarm (vegetarisch en glutenvrij) verdikkings-, en bindmiddel. Johannesbroodpitmeel bindt direct (zelfs zonder koken) en kan dus worden toegepast in zowel warme als koude vloeistoffen.