De basilicum die meestal bedoeld wordt als het over 'basilicum' voor consumptie gaat, is 'Ocimum basilicum' - kijk daar kun je mee aankomen - Het is zo'n beetje de vader van alle basilicumsoorten die eetbaar zijn.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
De meest bekende soorten basilicumzaad die tot de groep met de Latijnse naam Ocimum Basilicum horen, vind je uiteraard in ons assortiment. De rassen in deze groep kunnen we weer onderverdelen in grofbladige, paars/rode basilicum, Genovese, Griekse en Thaise basilicum.
Basilicum & Thaise basilicum: het verschil
De blaadjes van Thaise basilicum zijn allereerst puntiger en steviger. Ook hebben ze vaak een paarse gloed. Qua smaak wijken de twee ook flink af. Thaise basilicum heeft een sterker aroma en is meer anijsachtig.
Allereerst het uiterlijk, want waar de Europese variant felgroen is, heeft het Thaise zusje vaak een paarse gloed over de takjes en soms ook bladeren. Sommige blaadjes zijn zelfs helemaal paars, waardoor het ook wel paarse basilicum wordt genoemd.
In een plastiek zakje in je koelkast blijven ze tot zo'n 6 dagen goed. Je kan ze ook tot 3 maanden lang bewaren in je diepvriezer, maar dan kunnen ze wel een deel van hun aroma verliezen. Het is verder eveneens mogelijk om de blaadjes te laten drogen en te verwerken in een kruidenmix.
De bladeren van rode basilicum smaken iets sterker dan gewone basilicum en oogt mooi in gerechten. Rode basilicum zorgt voor een origineel, kleurrijk accent. Thaise basilicum smaakt ten opzichte van de bekende groene basilicum iets dominanter, de smaak doet wat aan anijs en dragon denken.
Rode basilicum is paars van kleur en heeft een sterke, warme en toch frisse smaak. Het kan worden gebruikt in salades, vruchtenjam, sauzen en thee met fruitsmaak.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicum kan op twee manieren geoogst worden: als losse blaadjes of als hele stengels. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je grotere hoeveelheden oogsten, bijvoorbeeld voor het maken van pesto, dan kan je beter stengels oogsten.
Dé truc zit 'm in het laag genoeg afknippen van de steeltjes. Haal dus niet roekeloos de blaadjes los, maar knip de steeltjes altijd ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat er geen energie naar de rest van het steeltje, maar naar de wortels en krijgt de plant de kans nieuwe blaadjes te groeien.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om de basilicum tegen de kou te beschermen.
Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren.
Gedroogd verliest basilicum veel van zijn aroma. Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien. Zorg steeds voor voldoende water!
Basilicum kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, chinchilla's (alleen gedroogd geven), ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Tips om je basilicumplant in leven te houden
Wanneer een stengel bloemen produceert, verwijder je die best volledig. Dit motiveert de plant om te groeien en voorkomt een bittere nasmaak. Voor een fijne smaak knip je de plant elke week. Hoe vaker hij geoogst wordt, hoe beter de smaak zal ontwikkelen.
Basilicum is veelal een eenjarige, kwetsbare plant die van warmte houdt en ongeveer 45 centimeter hoog wordt. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de bekende groene basilicum, maar ook paarse en rode varianten met kaneel- of citroengeur tot chocoladesmaak.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum rot namelijk snel aan de stengel tot net boven de grond. De blaadjes kleuren ook snel bruin of zelfs zwart indien er water en direct daarna zonlicht op komt. Je kan dit vermijden door water van onderen te geven.
De temperatuur om basilicum te drogen is 35 graden. Het voordeel van het drogen van kruiden, is dat kruiden samen gedroogd kunnen worden in dezelfde droger op verschillende laden. Er vindt geen vermenging van smaken en geuren plaats.