Chronische, zware blootstelling aan alcohol vertraagt de botopbouw en versnelt de botafbraak. Daarnaast verhoogt consumptie van meer dan twee glazen per dag voor vrouwen en meer dan vier glazen per dag voor mannen, het risico op fracturen. De relatie tussen alcoholconsumptie en botdichtheid lijkt omkeerbaar.
Voorgaand onderzoek heeft het verband tussen alcohol en zwakke botten al aangetoond. Maar dat als tiener te veel drinken een grote impact heeft, was nog niet geweten. "Bij vrouwen zijn de botten pas vanaf 20 tot 25 jaar volledig volgroeid", aldus hoofdonderzoeker Joseph LaBrie.
Er ontstaat schade door alcohol en stijve spieren, zwellingen en spierzwakte kunnen het gevolg zijn. Ook kun je gewrichtsontstekingen krijgen door alcohol en door je spieren te gebruiken, vererger je de pijn van de ontsteking. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Pas op met alcohol
Door alcohol verliest je lichaam wat meer calcium via de urine (net als door cafeïne in koffie, thee en cola en door zout). Het algemene advies is om geen alcohol te drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Meer drinken geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten.
Alcohol veroorzaakt kleine ontstekingen in de darmwand waardoor deze gaan 'lekken' en ziekteveroorzakers kunnen doorlaten in de bloedbaan. Cytokines zijn kleine moleculen die werken als chemische boodschappers. Ze reguleren cel-functies en spelen een rol in de communicatie tussen cellen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Gezonde voeding voor sterke botten
Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot. Als u 4 porties melkproduct per dag eet en drinkt, krijgt u genoeg kalk.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Heeft het drinken van koffie invloed op de botten? Koffie belemmert de opname van calcium en verhoogt de uitscheiding van dit essentiële mineraal voor het behoud van stevige botten. Daardoor neemt de kans op osteoporose of botontkalking toe.
Overmatig drinken ontregeld echter het immuniteitssysteem. De ontregeling hiervan kan net artritis doen ontstaan of verergeren. Alcohol kan ook zeer negatief inwerken op jicht. Jicht is een vorm van ontstekingsreuma met plotselinge en pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen.
Je nieren en alcohol
Zo is er een verband tussen nierstenen en bier of wijn drinken, waardoor je pijn in de onderrug in je nieren door alcohol kunt krijgen. Ook lijden je nieren onder alcoholisme en kun je blijvende nierinsufficiëntie oplopen als je langdurig te veel drinkt.
Die spierpijn komt door de alcohol. Het zit namelijk zo: Alcohol activeert het immuunsysteem in je lichaam (het ontstekingseffect begint binnen een paar minuten), én het is een diureticum (dat wil zeggen dat je veel moet plassen), waardoor het lastiger is om gehydrateerd te blijven. Deze combi leidt soms tot spierpijn.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Resultaten suggereren dat een hoge inname van bier (meer dan 5 glazen per dag) gerelateerd is aan een verhoogd risico op agressieve prostaatkanker. Wijnconsumptie (ongeacht hoeveelheid) zou juist een beschermend effect kunnen hebben. Er is geen associatie gevonden voor alcoholconsumptie in het algemeen3.
Zo is uit studies gebleken dat mensen die melk drinken over het algemeen gezonder leven en zich meer laten screenen op prostaatkanker waardoor deze in een vroeger stadium wordt ontdekt (3).
Pas verder op met zout, alcohol en tabak. Als u teveel zout eet, plast u dit samen met calcium weer uit. Een teveel aan alcohol kan de vorming van nieuw bot afremmen. Voor roken geldt dat het slecht is voor de hele gezondheid en dus ook niet goed voor de botten is.
Blauwe bessen: Een portie van 100 gram bevat 35 procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Ze bevatten bovendien koper, zink, calcium en vitamine A.
Eén kopje koffie veroorzaakt een verlies van 5 mg calcium. Dat betekent niet dat men geen koffie meer mag gebruiken, maar bij dreigende osteoporose is het beter om niet meer dan acht koppen per dag te drinken.
Genezing van een botbreuk
Er vormt zich een bloedstolsel en bindweefselcellen gaan ingroeien in hun omgeving. Deze maken stevige draden waarin weer kalk wordt afgezet door nieuwe botcellen. Dit duurt ongeveer zes tot acht weken. Zo groeit het bot geleidelijk weer vast en wordt het daarna weer hard.
Als fruitfanaat kan u kiezen voor een abrikoos (90mg calcium per 100g) of een appel (50mg per 100g). Dadels bevatten ook veel calcium (70mg per 100g), kiwi (38mg per 100g), pruimen (45mg per 100g).
Voedings middelen of gewoonten die een negatieve invloed hebben op botontkalking. Teveel (dierlijke) eiwitten. Des te meer dierlijke eiwitten, des te hoger de uitscheiding van calcium. Iemand die veel dierlijke eiwitten eet heeft dus een veel hogere calciumbehoefte.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Bij volwassenen leidt een alcoholpromillage van 3 tot 4 promille tot een vergiftiging en in sommige zelfs nog eerder. Een ernstige alcoholvergiftiging is op het moment zelf zeer gevaarlijk: de alcohol kan je zenuwstelsel verdoven en daardoor kan je ademhaling stokken. Dit is dodelijk.