Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
De oorzaak van aften is niet precies bekend. Een aft is niet besmettelijk* en worden niet veroorzaakt door een bacterie of virus. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een aft zijn: besmetting met een virus of bacterie (door b.v griep wordt de weerstand lager en kan een aft ontstaan);
Aften kunnen erg pijnlijk zijn. Daarom geef je ze niet graag door aan de mensen om je heen. Gelukkig zijn aften over het algemeen niet besmettelijk. Je kunt ze niet doorgeven als je iemand zoent, speeksel uitwisselt, uit elkaars glas drinkt of ander lichamelijk contact hebt.
Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan tand of kies. Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen. Heeft u vaak last van aften?
Volgens de experts kunnen aften soms ontstaan als er te weinig ijzer, vitamine B12, of foliumzuur in het bloed zit, maar zijn andere oorzaken veel voor de hand liggender.
Het nare plekje verdwijnt in een paar dagen tot een paar maanden weer, afhankelijk van wat voor soort aft het is. Het meest opmerkelijk van aften is dat ze pijn doen en in het mondslijmvlies zitten. Ze komen vooral voor aan de binnenkant van je lip, je wang, op het tandvlees, op het gehemelte en op of onder de tong.
Hoe hard je ook je best doet, soms blijft een aft pijn doen. Als je (te) veel last hebt van de pijn in je mond, kan je een paracetamol nemen. Deze mondgel vermindert de pijn. Smeer het op je aft vlak voordat je gaat eten, dan is het eten minder pijnlijk.
Zendium en Parodontax
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Weet je dat verse gember goed kan helpen tegen aften (pijnlijke, open zweertjes in je mond)? Deze tip kregen we van Marie-Janne: leg een stukje verse gember 10 minuten tegen de aft aan. Het prikt een beetje maar de pijn vermindert snel en het helpt bij het genezen.
Ook erfelijke factoren en emotionele stress kunnen een rol spelen bij het ontstaan van aften. Baby's hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Grotere aften kunnen soms een uiting zijn van een onderliggende ziekte. Voorbeelden zijn de ziekte van Behçet, bloedziekten door gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur en darmziekten zoals coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Bij 1 op de 10 patiënten geneest de wond na verwijdering van een verstandskies, kies of wortelrest minder goed. Dit komt dus regelmatig voor en is niet verontrustend, maar wel hinderlijk. Normaal hebt u na een behandeling klachten die ongeveer 5 dagen aanhouden. Daarna treedt langzaam verbetering op.
Een afte is een wit- of grijskleurig blaasje in de mond met een rode rand. Meestal zijn ze rond- of ovaalvormig met een grootte van circa 2 tot 5 millimeter. Een voorbeeld van hoe een afte eruit ziet: Soms is het zweertje groter dan 5 millimeter.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Ziekten die aften kunnen veroorzaken
Vooral grote aften kunnen een uiting zijn van een onderliggende ziekte. Hiertoe behoren de ziekte van Behçet, bloedziekten (door gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur) en darmziekten zoals coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Door vermindering van de cystatinen neemt de weerstand van de mond dus af, waardoor er gemakkelijker aften ontstaan. Zo is papaïne, en dus vers tropisch fruit, bij sommige mensen de veroorzaker van aften. Eet u echter iedere dag vers tropisch fruit, dan blijkt het effect van de papaïne wel minder te worden.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.