Afrika is in vele opzichten een van de grootste continenten ter wereld. Na Azië is Afrika het grootst qua oppervlakte, één op de zeven mensen ter wereld leeft in Afrika en het continent is erg rijk aan grondstoffen. Vanuit economisch oogpunt presteert de Afrikaanse economie de laatste jaren goed.
Bevolkingsgroei, oorlog en klimaatverandering hebben niet verhinderd dat de extreme armoede op het continent is gedaald. Naar schatting was in 1968 rond de 55 procent van de Afrikaanse bevolking extreem arm, terwijl dat percentage in 2018 op 41 staat.
Na Equatoriaal-Guinea zijn de Seychellen en Mauritius de rijkste landen van Afrika, met een bruto binnenlands product van respectievelijk 27.117 en 20.085 dollar per hoofd van de bevolking.
Overstromingen, aanhoudende droogte en de opkomende effecten van wereldwijde klimaatverandering treffen de bevolking zwaar. De hutjes of huizen van de arme mensen zijn hier niet tegen bestand. En ook epidemieën, burgeroorlogen en uitbuiting door Westerse multinationals zijn oorzaken van de armoede.
De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek. Dat blijkt uit het achtste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz, waarin het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan 50 landen zijn geanalyseerd.
Naast fruit, goud, diamant en metalen draagt ook de productie van machines veel bij aan de economie in Zuid-Afrika.
Volgens de Wereldbank is Burundi het armste land ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid 60 jaar geleden kende het land meerdere periodes van burgeroorlog, hevige onrust en politieke crisis.
Het percentage van de bevolking dat in armoede leeft is volgens de Wereldbank het hoogst in Madagaskar (82 procent), Burundi (78 procent) en de Democratische Republiek Congo (77 procent). Maar ook in veel andere Afrikaanse landen leven nog steeds veel mensen in armoede.
Johannesburg werd de rijkste stad van Afrika dankzij de goudkoorts aan het eind van de 19de eeuw, die nog doorging tijdens de apartheid. De stad groeide uit tot een metropool met ruim 5 miljoen inwoners, werd de economische motor van Nelson Mandela's 'Rainbow Nation' en symbool voor de hoop op welvaart.
De grootste investeringen in Afrika worden gedaan door China. Waarom doet China dit? Meer dan 40 jaar geleden heeft China haar economie geopend naar de wereld. China's toekomstplan van toen, is nu een realiteit.
De Romeinse benaming werd in de middeleeuwen door de Arabieren overgenomen als Ifriqiya. Later werd de hele noordelijke kuststrook door Europeanen Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid.
In 2020 zijn het er inmiddels meer dan 1,3 miljard – een kolossale groei, bijna een vervijfvoudiging. [3] Die enorme groei van de Afrikaanse bevolking is het gevolg van een hoge vruchtbaarheid en een veel hogere levensverwachting dan zestig jaar geleden.
Vasco da Gama was de eerste Europeaan die rond Afrika voer (1497-1498). Tijdens de historische reis in 1500 onder Pedro Álvares Cabral werd niet alleen Brazilië ontdekt, maar ook Madagaskar.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Portaal Landen & Volken
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De bevolking heeft te lijden onder een voedselcrisis, terugkerende hongersnoden. Sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs ontbreken vaak.
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen. De top vijf wordt verder opgevuld door Japan (96.890 euro), Zweden (95.050 euro) en Taiwan (92.360 euro).
Ben je benieuwd welke vijf landen het rijkst zijn? Lees dan snel verder om dit te ontdekken. De laatste cijfers over de rijkste landen in Afrika zijn van 2022. De rijkste landen op basis van het bruto binnenlands product per hoofd van bevolking zijn Seychellen, Mauritius, Equatoriaal-Guinea, Botswana en Gabon.
El Salvador is het onveiligste land ter wereld, Japan het veiligste. In 2019 zijn er zo'n 475.000 mensen vermoord.
Wil je de échte ongerepte wildernis van Afrika beleven, dan moet je in Botswana zijn. Reizen in Botswana zijn avontuurlijk en voor de echte natuurliefhebber.
Landen waar je dan het beste voor kunt kiezen zijn (grote delen van) Zuid-Afrika en Namibië. Bij deze landen zijn de reistijden over het algemeen langer.