Duizendblad is de Nederlandse naam voor Achillea. Het is een vrij sterke, vaste plant met vaak een geurend aromatisch blad. Bijen, hommels en vlinders zijn dol op deze plant.
Achillea is een sterke plantensoort op stevige stengels, die in hoogte kan variëren van 35 cm tot wel 120cm. De plant bloeit met mooie platte bloemschermen en is in diverse verschillende kleuren te verkrijgen.
Duizendblad is winterhard maar niet wintergroen. Duizendblad sterft in de winter dus bovengronds af om in de lente weer boven te komen.
Verdraagt temperaturen tot -25 graden Celsius en blijft de hele winter groen. Duizendblad kan goed tegen droogte. Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters.
Snoeien duizendblad
Na de bloei, in augustus, de plant in zijn geheel terugsnoeien. Hierdoor loopt de Duizendblad weer opnieuw uit en bloeit hij weer opnieuw in september. Vroeg in het voorjaar afgestorven resten afknippen.
Ook werd het als medicinale plant gebruikt. Duizendblad is eetbaar, het jonge blad kan je als spinazie gebruiken. Engelse naam van dit soort: Yarrow. Het is een overblijvende plant, hij bloeit dus jaar op jaar weer.
Bestrijding van duizendblad
Bestrijd duizendblad door het gazongras er mee te laten concurreren. Voedt het gazon met stikstofrijke kunstmest en compost en geef water als het gazon droog is. Bij een enkel exemplaar van het duizendblad kan je deze uitsteken met een handvorkje.
Als je zonnehoed is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven nog lang decoratief dankzij het dikke hart. Je kunt er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemstengels in de zomer af te knippen. Doe dit vlak boven een zijscheutje, mogelijk gaat de zonnehoed dan nieuwe bloemknoppen maken.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren.
Duizendblad bloeit van kort voor de langste dag in juni tot november en soms als doorbloeier tot in januari met ongeveer vijf witte, soms een beetje naar licht roze neigende lintbloemetjes; de linten zijn niet groter dan 2 mm. De buisbloemen in het midden van het hoofdje zijn geelachtig wit met een zweem van rood.
Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar
De bladeren van dit kruid lijken een beetje op boerenkool, die van duizendblad lijken op het blad van de varen. Wist je dat je ook thee kunt trekken van de bloemen en bladeren? Zo'n 50 g bloeiende toppen en jong blad is genoeg voor 1 liter thee.
Witte bloemparaplu's. Als je duizendblad ziet herken je het onmiddellijk, want de plant komt in Nederland relatief veel voor. Hij groeit vaak langs wegen, fietspaden en op grasvelden. Met zijn kleine blaadjes en schermvormige vaak witte bloemparaplu's is hij makkelijk te herkennen.
Duizendblad groeit in grasland en wegbermen op alle droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke bodems, met evenwel een voorkeur voor meer zandige bodems.
Duizendblad is een meerjarige bloemensoort die bloeit met witte bloemen. Bekende plant die vaak in boeketten wordt verwerkt.
Duizendblad wordt door de eeuwen heen gebruikt om zijn bloedstelpende en wondhelende eigenschappen. Deze eigenschappen heeft duizendblad te danken aan de looistoffen die het bevat. Het is ook een bittermiddel dat gebruikt wordt bij maagstoornissen, gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering en kolieken.
Duizendblad vormt ondergrondse wortelstokken waarmee hij zich vegetatief kan verspreiden. De stengel is stevig, vrij hard en rechtopstaand, ongeveer 15 à 50 cm hoog. De bladeren zijn dubbel geveerd en staan verspreid op de stengel.
Over het algemeen worden hiervoor gedroogde delen van duizendblad gebruikt. Hiervoor kunnen alle delen die niet verhout zijn worden afgesneden, en op de kop gehangen om te laten drogen. Dit mag inclusief de bloemen zijn.
Teelt : In het voorjaar direct in de volle grond zaaien, of gekochte plantjes uitzetten of grotere planten scheuren. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Snoei : Sommige bronnen raden aan om de plant in het voorjaar flink terug te snoeien.
De meest bekende soort is waarschijnlijk wel de Rode Zonnehoed, ofwel Echinacea Purpurea. De Purpurea-soort wordt tussen de 100 en 120 hoog. Hij geeft mooie donkerroze bloemen met een oranjebruin centrum. De bloemen verschijnen in juli en bloeien door tot september of oktober, afhankelijk van het weer.
Zonnehoed – Echinacea purpurea Magnus is een winterharde plant met mooie roze bloemen met oranjerood hart. Deze langbloeiende plant wordt tot 1 m hoog en heeft een opgaande bossige groei. Echinacea heeft weinig verzorging nodig. Plant voor een mooi resultaat in de border 7 stuks per vierkante meter.
Het probleem is dat de plant geen natuurlijke vijanden heeft en zodoende andere belangrijke inheemse plantsoorten verdringt. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit in ons land. Daarnaast kan Japanse duizendknoop een boel kapotmaken: asfalt, muren van huizen en dijken bijvoorbeeld.
De Japanse duizendknoop is een zeer hardnekkig onkruid en wordt dan ook tot één van de meest invasieve soorten gerekend. Dit zorgt ervoor dat dit onkruid dan ook veelal gevreesd is onder tuinierders. Je kunt het beste harde maatregelen nemen tegen de Japanse duizendknoop.
Persicaria polymorpha heeft geen bijzondere zorg nodig. Persicaria polymorpha woekert niet!
Pak een uitgebloeide bloem vast, en houd een (droog!) bakje eronder. Je kunt de zaden dan zo in het bakje schudden. Laat dit bakje vervolgens nog een paar dagen open staan, zodat de zaden goed kunnen nadrogen.