Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Verwijder de schillen van aardappelen: de meeste alkaloïden zitten in de schil. Vermijd groene tomaten vanwege de giftige alkaloïde tomatine (zit niet in rijpe tomaten). Vermijd aardappelen met groene plekken en uitlopers, daarin bevindt zich veel solanine (alkaloïde).
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie. Zoete aardappels bevatten veel antioxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.
Sommige mensen denken bij nachtschaden ook aan courgette omdat mensen deze groente veel met de netgenoemde groente eten. Courgettes zijn echter familie van de komkommer (cucurbitaceae) en dat zijn geen nachtschaden.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Bekende nachtschades zijn aardappels, aubergine, tomaat, paprika en peper. De nachtschade zou strikt genomen niet behoren tot een voedingspatroon gebaseerd op het Paleo principe. Een van de redenen is omdat de nachtschade oorspronkelijk niet in Afrika voorkwam maar afkomstig is uit Latijns-Amerika.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Officieel wordt aangeraden om nachtschade groenten te vermijden als je een auto-immuunziekte, een darmaandoening of een gevoelig verteringsysteem hebt omdat de stoffen in de nachtschade groenten voor irritatie en triggeren van het immuunsysteem kunnen zorgen. Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit.
Immers, zowel de tomatenplant als onrijpe tomaten bevatten de gifstof tomatine. Deze gifstof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij een inname van 25mg kan de mens al te maken krijgen met vergiftigingsverschijnselen.
Eén van de schadelijke verontreinigers van mais is het onkruid Zwarte Nachtschade. Dat bevat een tweetal gifstoffen. Koeien die enkele grammen per dag opnemen, vergiftigen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega 3-vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op. Ook nieuw in het assortiment: Tommies mini-toppers!
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Paprika's zijn een geweldige bron van vitamine C en bevatten daarnaast diverse andere vitamines en antioxidanten. Ook zijn ze rijk aan kalium, wat helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.