Bij lichte terrassen is aantrillen niet per se noodzakelijk, u kunt de stenen dan ook met de straatmakers hamers licht aantikken. Tegels mogen echter nooit af getrild worden met een trilapparaat hiermee wordt de deklaag beschadigd, tegels mogen alleen met een rubberen hamer worden aangeklopt.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
Ga je bijvoorbeeld sierbestrating aanleggen in een tuin dan heb je genoeg aan een lichte trilplaat. Wanneer je een oprit gaat aanleggen voor een auto is een iets zwaardere trilplaat voor het grond verdichten nodig. Moet je een volledige klinkerweg aanleggen, dan heb je de zwaarste trilplaten nodig.
Verdichten betekent het laag voor laag aantrillen van de ondergrond, waardoor een stabiele ondergrond wordt gevormd. Dit verdichten is nodig omdat er op sommige plaatsen meer zachtere en minder dichte grond is.
Het aantrillen van de bestrating doet u na het inwassen van de voegen. Dit is de laatste stap, waarmee u ervoor zorgt dat de stenen op een degelijke manier in de bedding komen te staan. Dit voorkomt onder andere dat de stenen de neiging hebben om om te vallen wanneer er sprake is van een flinke belasting.
Specialist Bouw/Sanitair. Als je eerst het zandbed goed aantrilt, zal het niet veel meer zakken (dat moet eigenlijk altijd gedaan worden). Een en ander hangt ook af, welke trilplaat je gebruikt (gewicht). En welke bestrating je hebt.
Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken. Een trilplaat kunt u op veel plaatsen huren.
Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water.
In principe geen probleem, je moet er dan alleen rekening mee houden dat je ze regelmatig opnieuw zal moeten leggen (toch minstens enkele cm rijnzand 0/3 onder de stenen aanbrengen).
Gebruik je rijnzand en is je laag ongeveer 10 cm dik. Dan bedraagt de droog – en verhardingstijd een zevental dagen. Scheldezand of plaatzand verlengen gauw de verhardingstijd tot zo'n twee à drie weken. Gebruik je zeezand, dan loopt het wachten op tot een viertal weken.
Voor de verdichting van de dikkere onder banen (45 – 75 cm) van zand, puinbanen van (10 – 40 cm) en het aftrillen van dikke betonklinkers zijn de APH modellen ontwikkeld.
De beste koop van een trilplaat voor thuis is de VibroShaper Trilplaat. Deze trilplaat heeft namelijk meerdere functies. Daarnaast is de prijs van deze trilplaat ook een voordeel.
Uit onderzoek is gebleken dat de resultaten van je krachttraining niet toenemen door het gebruik van een trilplaat. Om één kilo vet te verliezen moet je namelijk wel 7000 minuten trillen. Juist voor een vetverbranding is het heel belangrijk dat je naast je cardiotraining ook je spieren traint.
Ja je kunt afvallen met een trilplaat. Is het een magische “makkelijke” manier om af te vallen? Nee! Je kunt het gebruiken als trainingstool en er calorieën mee verbranden.
2 of 3 keer per week 10 minuten trillen
Maar je verbrandt per keer slechts 12 kcal... Daarmee komt de 'prijs' van een Magnum Classic (300 kcal) op 4 uur en 10 minuten trillen. En als je een frietje van 100 gram (456 kcal) wilt wegtrillen kost je dat 6 uur en 20 minuten.
Geef onkruid geen kans
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).
De verwachting is dat de grond in Nederland tussen nu en 2050 op sommige plekken tot twee meter daalt.
Afhankelijk van de ondergrond kunt u kiezen voor frezen of spitten (ongeveer 5 tot 10 centimeter diep is meestal voldoende). Bedenk dat klei- en veengronden veel zwaarder zijn om met de hand te bewerken dan bijvoorbeeld zandgronden. Het grote voordeel van frezen is dat de grond snel en kleiner verkruimeld.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Om het inklinkproces te versneller wordt vaak gebruikt gemaakt van trillingen, zoals het aantrillen van zand door middel van een trilplaat, ofwel door stampen, bewateren of walsen. Dit wordt ook wel het verdichten van zand genoemd.