Het kookpunt is belangrijk bij het bereiden van veel levensmiddelen. Meestal wordt er van uitgegaan dat water bij een temperatuur van 100 graden kookt.
Het verschil is, niet verrassend, de temperatuur die de kranen afgeven. Een kokendwaterkraan geeft water van 100°C. Een bijna kokend of stomend hete kraan geeft water dat iets lager is – dit verschilt per fabrikant, maar onze eigen stomende heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om ergens tussen de 88°C en 98°C af te geven .
Als je geen thermometer hebt kun je als vuistregel gebruiken dat kokend water een temperatuur heeft van 100 graden.
Kookpunt en druk
Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. de zeespiegel. Op Mount Everest, bij een omgevingsluchtdruk van ongeveer 0,31 bar, is het kookpunt van water slechts 71 °C.
De temperatuur van heet water is maximaal 97 graden. Klant kan zelf temperatuur kiezen van heet water tussen de 80 en 97 graden.
De belangrijkste oorzaak van verbrandingen in huizen is een te hoog afgestelde boiler: 150 F graden water verbrandt in slechts 1/2 seconde! 140 F graden water verbrandt in slechts 1 seconde! Maar het duurt vier minuten voordat water van 120 F graden verbrandt.
Bij moderne ketels kan je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende.Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Het kookpunt van water is 212 graden Fahrenheit of 100 graden Celsius op zeeniveau . Dat betekent dat dit op de meeste plekken de temperaturen zijn van gekookt water.
Water kan heter worden dan 100 graden Celsius; bij atmosferische druk is dat het kookpunt van water, dus het verandert van fase en gaat van vloeibaar naar gas. Het is nog steeds water, maar in gasvorm, en stoom kan heter worden dan 100C.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Een Quooker ziet eruit als een gewone kraan, maar heeft een reservoir van een aantal liter. In ongeveer een kwartier tijd wordt hierin leidingwater aan de kook gebracht. Doordat dit water constant 110 graden is, haal je altijd kokend water uit de kraan.
Hoe werkt een waterkoker? Het principe van een waterkoker is bekend. U giet er water in en drukt op de knop, waarna het verwarmingselement de rest doet. Zodra het water een temperatuur van 100 graden bereikt, koppelt de waterkoker zichzelf van de stroombron af.
De perfecte temperatuur voor een kop zwarte thee is ergens tussen de 90 en 98 graden . De perfecte temperatuur voor een kop groene thee is 80 graden.
U denkt waarschijnlijk dat kraanwater dat uit een waterkoker kookt precies 100 graden Celsius is. Nou, u hebt het mis! Water uit de waterkoker kookt meestal iets boven de 100 graden Celsius , vanwege 'onzuiverheden' in het water, zoals mineralen, die ervoor zorgen dat het een hogere kooktemperatuur heeft.
Bij zowel koken als verdampen gaat water over in gas. In tegenstelling tot koken, kan vloeibaar water ook bij temperaturen lager dan 100 graden verdampen naar waterdamp (gas). Water kookt in Nederland op een temperatuur van 100 graden. Dan verandert water heel snel van vorm, het gaat snel over van vloeistof naar gas.
De temperatuur die deze week op een boei voor de kust van Florida werd gemeten, was verbluffend: 101,1 graden Fahrenheit, of iets meer dan 38 graden Celsius. Dit is mogelijk een wereldrecord voor de temperatuur van het zeeoppervlak en een duidelijke indicatie van de extreme hittegolf op zee die het zeeleven in de regio bedreigt.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten. Voor installaties met een circulatiesysteem geldt een eis van 60 °C.
Vloeibaar water kun je niet heter laten worden dan het kookpunt. Waterdamp kun je wel heter maken.
Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius.
Dus om water van 80° C te krijgen, hebben we 80% kokend water en 20% gekoeld water nodig. Om 50 ml lauw water van 40° C te krijgen, hebben we 40% kokend water en 60% gekoeld water nodig, dat is 20 ml kokend water op 30 ml gekoeld water.
Atmosferische druk
Het is deze druk die de temperatuur bepaalt waarbij water kookt, traditioneel erkend als 100 graden Celsius. Als je echter naar grotere hoogten reist, waar de atmosferische druk lager is omdat er minder lucht naar beneden duwt, kookt water bij een lagere temperatuur .
Wanneer het water in het begin te warm aanvoelt, is het dat meestal ook zo, én dan kan het je huid beschadigen. Eén perfecte temperatuur is er niet, maar dermatologen raden aan om onder de 43 graden te blijven.
U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waarvan de temperatuur altijd boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld.
Het risico op brandwonden is het grootst wanneer de watertemperatuur boven de 120 graden is . 150 graden water verbrandt in minder dan een seconde. 140 graden water verbrandt in slechts één seconde. Het duurt vier minuten voordat 120 graden water verbrandt.