Wil je weten welke dikte laminaat geschikt is? Denk dan goed na over hoe intensief je de vloer gaat gebruiken. In een kamer met veel beloop is de laminaatdikte belangrijker dan in een ruimte waar je weinig tijd doorbrengt. Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter.
De dikte van laminaat varieert tussen de 6mm en 12mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker de vloer, hoe minder contactgeluid. Dat betekent meer rust in huis voor jezelf en de (onder)buren. Wanneer je een laminaat dikte kiest, speelt ook de mate van gebruik een rol.
Klasse 31 is het minimum voor een degelijke laminaatvloer. In ruimtes met veel verloop (woonkamer, gang, commerciële ruimtes …) kies je best voor een vloer van klasse 32 of 33. Bij intensief commercieel gebruik is HPF (High Pressure Floors) de beste keuze.
6-7 mm laminaat
Dit is de dunste laminaatoptie die beschikbaar is. Het is geschikt voor zeer lichte gebruikssituaties, zoals in slaapkamers of andere ruimtes waar het verkeer minimaal is.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Laminaat uitzetten. Laminaat gaat uitzetten wanneer het warm is en er een hoge luchtvochtigheid aanwezig is.
Dikte laminaat
Hout is een natuurproduct en heeft daardoor al een isolerende werking. Kies daarom bij voorkeur voor laminaat dat niet dikker is dan 8 mm. De vloerverwarming kan dan nog steeds goed zijn werk doen, terwijl het laminaat ook een stevige basis vormt voor intensief gebruik.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Voor de meeste soorten laminaat zal je ongeveer tussen de €10,- en €20,- per vierkante meter betalen. Dit is in vergelijking tot andere vloersoorten vrij goedkoop. Maar net als bij alle andere dingen die je kunt kopen, kun je het zelf zo gek maken als je wil.
HPL als vloerbekleding
Omdat het materiaal zo sterk is wordt het ook toegepast als vloerbedekking. Je kunt het vergelijken met het gewone laminaat alleen is HPL-laminaat veel sterker en slijtvaster. Je ziet deze vloeren dan ook meestal voor commerciële doeleinden, want het is het sterkste laminaat ter wereld.
De vloer van de slaapkamer wordt over het algemeen niet heel intensief gebruikt. Je kunt daarom kiezen voor laminaat met een dikte van 6mm of 7mm. Zorg er wel voor dat je een goede ondervloer kiest.
Laminaat garage
Laminaat is namelijk sterk en behoorlijk slijtvast, waardoor veelvuldig gebruik weinig sporen achterlaat. Ideaal voor in de garage dus. Bovendien is een laminaatvloer stijlvol en een goede oplossing voor een garage die bijvoorbeeld als bijkeuken of kantoor wordt gebruikt.
Om er zeker van te zijn dat je laminaatvloer goed wordt gelegd, raden we altijd aan eerst leginstructies te lezen. Zo heb je binnen een dag een ruimte van 20-50 vierkante meter van laminaat voorzien.
Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer. Je kunt bij ons niet alleen terecht voor het leggen en de aanschaf van je PVC vloer, maar ook voor de installatie van je vloerverwarming.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Vocht veroorzaker
De boosdoener is meestal vocht. Al onze soorten laminaat hebben een waterdichte afwerklaag, maar de kern kan niet goed tegen vocht. Het gaat dan om de binnenkant, de tussenlaag en het gedeelte waarmee u de platen aan elkaar klikt (de drager of klikverbinding).
Laminaat dikte woonkamer
De woonkamer is de kamer die doorgaans het meest gebruikt wordt. Omdat deze kamer gemiddeld het meest intensief gebruikt wordt, is het aan te raden om voor een laminaat dikte van 8 millimeter te kiezen.
Click PVC en vloerverwarming
Beter dan hout en laminaat! Dit komt doordat deze vloeren gemaakt zijn van een mix van steen mineralen en PVC. Beide materialen zijn zeer goede warmtegeleiders en deze vloeren hebben dan ook de zeer lage warmteweerstand van 0,039 m2 K/W.
PVC laminaat is een kunststof laminaatsoort die erg geschikt is voor gebruik met lage temperatuur vloerverwarming. De dunne PVC stroken, die op afstand nauwelijks van écht hout te onderscheiden zijn, hebben een lage warmteweerstand, waardoor de vloerverwarming zijn warmte efficiënt kan afgeven.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Het is sterk aan te raden om het laminaat minimaal 24 tot 48 uur te laten acclimatiseren voordat het laminaat gelegd wordt. Zorg dat de kamertemperatuur minimaal 18 graden is en het laminaat in het midden van de kamer ligt.
Laminaat en koude voeten
Laminaat kan tijdens de wintermaanden inderdaad wat koud aanvoelen als je er met blote voeten overheen loopt. Dit komt omdat de bovenste laag van laminaat vaak van kunststof is gemaakt en omdat dat het laminaat zelf wellicht te dik is om warmte door te laten.