Een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van één tot twee personen. Een vulgewicht van 7 kg is relatief klein ten opzichte van de 8 kg en 9 kg trommel, maar voldoende voor singles en samenwonenden.
Houd hierbij aan: 1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg. 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg. 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram. Kleine wasjes: 7 kilogram.
Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende.
Een huishouden van 1 tot 2 personen kan prima vooruit met een wasmachine met 7 kilo vulgewicht. Heb je 1 of 2 kinderen, ga dan kun je beter een wasmachine kopen met een capaciteit van minimaal 8 kilo. Een machine voor 9 kilo of meer deinst niet terug voor de hoeveelheid was van een gezin groter dan 4 personen.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Een wasmachine met een vulgewicht van 8 kg is over het algemeen voldoende voor een gezin van drie tot vijf personen.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Miele wasmachines steken met kop en schouders boven de andere wasmachine merken uit in de test van de consumentenbond. Zowel op basis van tevredenheid, prestaties als gebruiksgemak is dit het beste wasmachine merk. Naast wasmachines van Miele zijn ook toestellen van Bosch en Siemens erg populair.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
De Siemens WM14UQ00NL hoort ook bij de beste voorlader wasmachines van 2021 en is perfect voor grotere gezinnen. Deze Siemens wasautomaat biedt namelijk ruimte aan 9 kilogram vuil wasgoed. Met de sensoFresh functie van de Siemens WM14UQ00NL fris je binnen 30 minuten je muffe kleding op.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Met de eco-knop was je zuiniger en net zo schoon. Het eco-programma heeft een lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt met minder energie toch schoon. Dat de machine langer bezig is, kost nauwelijks energie: het stroomverbruik zit vooral in het opwarmen van het water.
Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma. Maar door de lagere temperatuur verbruikt het ook minder energie. Per 100 wasbeurten ben je zo'n €6 goedkoper uit dan met het katoenprogramma 40°C. Lees meer over het Eco 40-60 wasprogramma.
Dit heeft te maken met de daluren. Wanneer je een studentenhuis met een dubbele elektriciteitsteller hebt, kan je beter in de avond of in het weekend wassen. Dan is namelijk het nachttarief van toepassing. De overschakeling van het tarief is in de meeste gevallen van 21:00 tot 06:00 uur of van 22:00 tot 07:00 uur.
Hoe lang gaat een wasmachine mee? De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Bontwasmiddelen en witwasmiddelen baseren het advies op 4 tot 5 kg. Dit gaat niet over de inhoud van de wasmachine. Het gaat over het gewicht van het wasgoed dat je in de trommel stopt. Een wasmachine van 7 kg vul je vaak maar met zo'n 4 kg wasgoed.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.