Een witgouden ring van 14 karaat goud bestaat bijvoorbeeld uit 585 ofwel 58,5% zuiver geel goud, en voor de rest uit witte metalen zoals zilver, palladium, platina, rodium etc.
Het kenmerk 585 is een verwijzing naar het aantal karaat. De meeste sieraden die in Nederland verkocht worden zijn van 14 karaat goud. In 14 karaat gouden sieraden is 58,5% zuiver goud verwerkt. Karaat staat dus voor het percentage puur goud dat in een sieraad verwerkt is.
Als u een sieraad heeft dat op platina lijkt maar met een 750 of 585 merkje dan is dit geen platina maar witgoud! In Nederland kennen we alleen 950 als platinamerk, witgoud wordt nooit als 950 gemerkt. Zo kunt u aan de cijfercombinatie zien of uw sieraad platina of witgoud is.
Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud.
De meeste juwelen in witgoud worden gemaakt in 18 karaat. Deze legering bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. Witgouden juwelen worden gerodineerd, wat het juweel haar heldere kleur geeft. Witgoud herkent u aan de uitgesproken zilveren schittering, terwijl platina meer naar grijs neigt.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Witgoud is meestal een legering van goud en palladium of nikkel en wordt nogal eens verward met platina of zilver omdat ze qua kleur op elkaar lijken. Witgoud wordt niet in de natuur gevonden, maar is altijd door mensen gemaakt.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Witgoud wordt gemaakt door goud (geel) te mengen met palladium. Palladium maakt het goud wit van kleur. Hierdoor wordt het ook een stuk sterker. Omdat palladium ook een kostbaar metaal is, is witgoud duurder dan geelgoud.
Dit heeft te maken met de hoeveelheid goud of zilver dat in het sieraad zit. In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt).
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
14 karaat goud is 14/24e deel goud. als je dit zou uitrekenen is dit hetzelfde als 585/1000e deel goud. Vandaar dus de nummers 585. In Nederland is de juwelier of goudhandelaar verplicht alle sieraden die hij/zij verkoopt te hebben gekeurd met de officiële Nederlandse keurtekens.
De vele voordelen spreken voor zich: Witgoud past zowel bij klassieke als moderne ringen. Net zoals platina laat witgoud prachtige kleurloze diamanten nog méér stralen. Een trouwring in witgoud is wat makkelijker groter of kleiner te maken dan een ring uit platina (een veel harder materiaal om te bewerken).
Begint je witgouden ring geel te worden? Dan is dat een teken dat het rodiumlaagje een beetje is afgesleten. Een perfect normaal fenomeen, dat meestal na enkele jaren optreedt en makkelijk op te lossen valt. Een witgouden ring kun je namelijk gewoon opnieuw laten rodineren.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Het verschil tussen zilver en witgoud zit hem dus in het materiaal. Je kan dit zien door het lichte verschil in kleur. De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud.
Wil je klassieke gladde trouwringen van 14 karaat geelgoud, reken dan op een prijs vanaf € 880,- per paar. Je hebt dan een set zeer duurzame trouwringen in een mooie uitvoering met veel draagcomfort. Wil je uniek design, veel grote briljanten of ringen in 18 karaat goud of platina, dan stijgt de prijs natuurlijk.
Witgoud heeft namelijk een meer zilverachtige kleur, terwijl platina een grijze toon heeft. Sieraden in witgoud worden met rodium bedekt om de witte kleur te behouden, terwijl platina vanzelf “wit” blijft stralen als het goed wordt onderhouden.
24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999) 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833) 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750) 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
9 karaat (375).
In Duitsland, Engeland en veel andere landen, echter wel en is het een veel voorkomende legering voor sieraden. Het “geelgoud” is vaak wat wat warmer van kleur aangezien er meer koper wordt gebruikt in deze legering. De “witgoud” legering is echter bij AllianceRingen™ qua kleur identiek aan 14K ringen.