Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je hebt voor het vak Nederlands een 5 of hoger als eindcijfer. Al je eindcijfers zijn een 6 of hoger (voldoende). Hier zijn enkele toegestane uitzonderingen op (zie hieronder).
Heb je twee 5'en, dan moet de rest een 6 of hoger zijn, inclusief twee compensatiepunten om te slagen. Heb je één 5 en één 4, dan moet je minimaal drie compensatiepunten halen, en de rest moet 6 of hoger zijn. Met een 3 op je eindlijst ben je sowieso gezakt.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of één 5 en één 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; geen eindcijfer lager is dan een 4.
er zijn maximaal 3 tekortpunten toegestaan. maximaal eenmaal het cijfer 5 in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. alle tekortpunten dienen te worden gecompenseerd. het vak lichamelijke opvoeding moet voldoende zijn afgesloten.
Het is een 6,5 voor alle vakken om over te gaan, en een 5.5 is een voldoende. Dus je kunt niet voor alle vakken een 5,5 staan, want dan sta je voor alles gemiddeld een 5,5 en dat is dus onvoldoende om over te kunnen.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende. Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
In schooljaar 2021-2022 is gemiddeld 94% van alle kandidaten voor het eindexamen voor de middelbare school geslaagd. Op het VMBO was het percentage geslaagden 98%, op de HAVO was dit 91% en op het VWO is gemiddeld 93% geslaagd. Op 50% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 96% van de examenkandidaten.
Bijvoorbeeld als je twee vijven en verder allemaal zessen hebt in je 'minimumpakket', waardoor je gemiddelde lager is dan een 6,0. Dan voldoe je niet aan de slagingseisen. Maar, als je voor een extra vak een 8 hebt gehaald, compenseert dat voor de twee vijven en ben je toch geslaagd.
Een 5,5 is een voldoende. In het onderwijs hanteren we al sinds jaar en dag deze grens tussen onvoldoende en voldoende, in vaktermen: de cesuur.
Je bent geslaagd voor het eindexamen havo wanneer je voldoet aan de volgende vijf eisen: Je hebt gemiddeld een 5,5 of hoger behaald voor je centraal eindexamens (CE's)*. Je voldoet aan de kernvakkenregel: Je hebt maximaal één eindcijfer 5 voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken Engels, Nederlands en Wiskunde maximaal één 5 mag halen. Voor de andere kernvakken moet je minimaal een 6 halen.
Waar komt deze gedachte vandaan? Bijna iedereen heeft in zijn verleden op de basisschool en het voortgezet onderwijs toetsen gemaakt waarop je precies 100 punten kon scoren. Als je 55 van de 100 punten had behaald, dan kreeg je een 5,5. En dat is een voldoende.
Je zit op het goede niveau als je schommelt tussen de 5–9. Het moet dan niet zo zijn dat je vaak een negen haalt, maar op sommige onderwerpen kan je heel hoog scoren.
Vwo: Je bent cum laude geslaagd als je aan de volgende eisen voldoet: Het gemiddelde voor de vakken in het gemeenschappelijk deel, het profieldeel, het combinatiecijfer en het hoogste cijfer uit het vrije deel moet minimaal een 8,0 zijn. Bij een 7,99 gemiddeld is er geen sprake van cum laude.
Uit het onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat blijven zitten op de lange termijn niet effectief is en juist demotiverend werkt. Toch zijn er ook leerlingen die positief zijn over het blijven zitten, dus je hoeft zeker niet in paniek te raken als je moet blijven zitten.
Als je bent gezakt, kun je het havo examenjaar overdoen. Je doet dan het jaar daarna opnieuw het volledige centraal examen. Je kunt ook in het volwassenenonderwijs (vavo) examen doen voor de vakken die je nog niet hebt gehaald.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas;1 keer mogen zakken voor het examen;of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.