Hoewel velen van ons zullen denken dat 4K Ultra HD slechts een gimmick is die televisiefabrikanten een kans biedt om ons een nieuwe televisie aan te smeren, is het tegendeel waar. Niet alleen is de resolutie aanzienlijk hoger dan we gewend zijn, vooral de verbeteringen op het gebied van kleur zijn de moeite waard.
Beeldkwaliteit en resolutie
Het mag duidelijk zijn dat het belangrijkste voordeel van een 4K Ultra HD tv (ook wel UHD tv genoemd) de hogere resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels is. Dit levert immers een scherper beeld om, mede dankzij de ingebouwde scaler waar de meeste modellen over beschikken.
4k kijken op een televisie
Om in 4k (Nederlandse) tv zenders, Youtube, Netflix of wat dan ook te kijken heb je ten eerste een 4k televisie nodig. Grote 4k/ Ultra HD tv van LG. Ook als je een 4k videobestand op een full HD tv gaat afspelen zal de kwaliteit nooit hoger zijn dan full HD.
Een ultra-hd-tv of 4K-tv biedt een 4 keer scherper beeld dan een full-hd-tv. Tv's met een 4K-scherm zie je veel in de winkels.
4K-tv's kunnen beelden met een lagere resolutie opschalen, zodat je altijd optimaal kan genieten. Een 4K tv heeft een beeldscherm met 3840 x 2160 pixels, wat betekent dat een 4K tv wel vier keer zo scherp is als een Full HD tv.
Oled maakt het verschil
De High Dynamic Range-technologie (HDR), die een breder kleurenspectrum levert, maakt net als 4k nog maar weinig verschil meer, maar waar ze de liefhebber van beter beeld wél mee weten te verlekkeren is met oled (Organic Light-Emitting Diodes)-beeld.
8K is zeker niet volslagen ridicuul
Voor fotografen en designers die hun beelden en creaties op een zo groot mogelijk scherm zo scherp mogelijk willen laten zien, geldt hetzelfde. Maar voor de meeste huiskamers is het de komende jaren nog helemaal niet nodig om een 8K-televisie neer te zetten.
De hoogste resolutie die momenteel beschikbaar is, is 8K. Deze tv's hebben een resolutie van 7680 x 4520 pixels en leveren beelden die 4 keer scherper zijn dan 4K-televisie's, de op een na hoogst beschikbare resolutie met 3840 x 2160 pixels.
4K is de nieuwe norm als het aankomt op de resolutie die wordt toegepast op televisies. Een 4K UHD-beeldscherm is een televisie met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Hiermee is deze beeldresolutie vier keer scherper dan zijn voorganger, Full HD (1920 x 1080).
Steeds meer nieuwe titels komen beschikbaar in 4K-kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan series als The Umbrella Academy, The Witcher en Lupin en films als Ferry, The Old Guard en Project Power. Films en series die in 4K beschikbaar zijn op Netflix worden volgens een bepaalde resolutie getoond.
Tv provider
Dat betekent dat je in een pakket meestal maar een paar zenders hebt die programma's in deze resolutie uitzenden. Providers met een 4K kastje zijn in Nederland Ziggo, KPN en Canal Digitaal.
Viaplay zendt uit in Full HD 1080p.
De Samsung Crystal UHD worden gedefineerd door de Ultra Hi-Definition (UHD) techniek, die een visualisatie van normaal gesproken 4K biedt. Het aantal pixels varieert afhankelijk van de grootte van de televisie met als gevolg een meer of minder scherpte. Anderzijds bieden de QLED meer pure kleur.
Voor 4K heeft u dus een kabel met versie HDMI 1.4 of HDMI 2.0 nodig, omdat alleen deze versie kabels de hoge 4K resoluties ondersteunen. Met HDMI 2.1 is het zelfs mogelijk om 8K af te spelen mits uw TV zulke hoge resoluties ook ondersteunt.
In principe gaat een LCD-scherm langer mee dan een plasma scherm. Echter, rond het moment dat een plasma scherm theoretisch aan vervanging toe is (na ca. 25.000 uur gebruik), is ook de levensduur van de lampen die in een LCD televisie zitten ten einde.
De kleurenweergave van een OLED-tv is meestal mooier dan die van een LCD. Dat is meteen het belangrijkste voordeel. Er is een breed kleurencontrast omdat ieder deeltje apart wordt belicht, waardoor het met de juiste helderheid wordt weegegeven.
Met een QLED televisie verzeker jij jezelf van de allerbeste kleurweergave. QLED staat voor Quantum Dot en deze techniek wordt door Samsung in de markt gezet. Deze Samsung QLED tv's zijn de tegenhangers van de OLED tv's van merken als Philips en LG. Quantum Dot techniek maakt gebruik van hele kleine nanokristallen.
,,Waar een 4K of Ultra HD-scherm 8,2 miljoen pixels of lichtpuntjes heeft, biedt 8K er 33 miljoen. Tot voor kort waren deze televisies onbetaalbaar, nu schaf je er al een aan voor minder dan 1000 euro.”
De verschillen
Het grootste verschil tussen OLED en QLED is de beeldbewerking. Een OLED-tv maakt geen gebruik van achtergrondverlichting. Elke pixel geeft zelf licht. Een QLED-tv maakt – net als een LED-tv – wel gebruik van achtergrondverlichting.
De Samsung Neo QLED 8K 65QN900A is door Techradar beoordeeld met 5.0 uit 5.0 sterren. Goede punten van deze tv zijn volgens Techradar: de fantastische helderheid, zwart is echt zwart en je ziet bijna geen randen.
Het onafhankelijke onderzoeksinstituut TÜV Rheinland heeft voor het eerst het 'Eye Comfort Display' certificaat uitgereikt, en de eerste televisies die dit certificaat mogen dragen zijn televisies met een oled-paneel van LG.
Vermoedelijk wil Samsung voorkomen dat het lcd-tv's met lage marges moet verkopen terwijl zijn eigen QD-oled-tv's er nog niet zijn, en gaat het daarom LG Display-panelen op basis van witte oleds afnemen.
Als je liefst zo natuurlijk mogelijke kleuren wilt in je beeld, dan kun je beter een oled-tv kiezen. Een qled-toestel levert weer een hogere helderheid, waardoor het een toonbaarder beeld aflevert in een verlichte kamer. Dat is, zeer kort door de bocht, het primaire verschil tussen de twee.