Krachtstroom is de term die wordt gebruikt voor een elektrische aansluiting tussen twee of drie fasen van een driefasenenergiesysteem. Sinds 1 juli 2011 is de 3-fase aansluiting van 3x25A bij nieuwe aansluitingen de nieuwe standaard. Deze aansluiting is voldoende voor alle huishoudens zonder extreem zware apparatuur.
Voor krachtstroom heeft u een aansluiting van minimaal 3x25 Ampère nodig. Als u deze niet heeft, vraagt u een verzwaring aan. Een erkend installateur kan beoordelen welke aansluiting u precies nodig heeft.
Krachtstroom werkt iets anders dan de normale stroom, namelijk met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Iemand met een 3x25A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen. Voorbeeld: Heb je een 1x25A aansluiting? Dan heb je dus één fase (kabel) die naar jouw huis loopt waar 25 ampère stroom doorheen loopt. Iemand met een 3x25A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen.
De kleinste capaciteit, die voldoende is voor een normaal huishouden, is 3x25A. Dit betekent dat er drie zekeringen zijn van 25 ampère. Daarnaast kun je ook 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A hebben. Dit zijn zwaardere aansluitingen die nodig zijn voor een groter energieverbruik.
Een 3x25 ampère-aansluiting heeft een maximaal vermogen van ongeveer 17.000 watt. Dat houdt in dat er tot 17.000 watt aan apparatuur tegelijkertijd kan aanstaan. Zet u meer dan 17.000 tegelijk aan? Dan overbelast u de aansluiting en 'springt' de aansluiting eruit zodat u geen stroom heeft.
Het gebruik van krachtstroom komt meestal voor in het bedrijfsleven en doorgaans niet in huishoudens. U kunt wel een krachtstroomaansluiting creëren in uw woning.
Inductie of keramisch fornuis
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Met krachtstroom wordt bedoeld dat een aansluiting 400 Volt levert. Bij een 3 fase aansluiting wordt een aansluiting geplaatst met 3 maal 25 Ampere of hoger. Daar komt dan gewoon 220 Volt 'uit'. In de meeste woningen is 1 fase aanwezig van 35 Ampere.
1 Fase of 3 Fase aansluiting
Om erachter te komen of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt kan je dat aan de volgende kenmerken zien: - Wanneer er onderuit je groepenkast 2 draden komen, dan heb je een 1 fase aansluiting. - Wanneer er onderuit je groepenkast 4 draden komen, dan heb je een 3 fase aansluiting.
Met bijvoorbeeld een sauna, zwembad, verwarmde vijver of warmtepomp, kan een aansluiting van 3x25A niet genoeg zijn. De netbeheerder zal dan de zekeringen moeten vervangen door zwaardere types, bijvoorbeeld 3x35A of 3x50A (de aansluiting wordt 'verzwaard').
Uw aansluiting herkennen in de meterkast
Uw eigen zekeringen die achter de hoofdzekering in de meter zitten, moeten altijd minimaal een stap kleiner zijn dan de hoofdzekering. Zit daar als zwaarste 16A, dan weet u dat de hoofdzekering minimaal 25A is.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
Het aanleggen van een nieuwe 3 fase aansluiting kost gemiddeld tussen de 740 en 1100 euro incl. btw. Indien je al beschikt over een 3 fase aansluiting en de capaciteit alleen dient te verhogen, dan betaal je gemiddeld tussen de 200 en 300 euro.
Uw eigen zekeringen die achter de hoofdzekering in de meter zitten, moeten altijd minimaal een stap kleiner zijn dan de hoofdzekering. Zit daar als zwaarste 16A, dan weet u dat de hoofdzekering minimaal 25A is. De grootte van uw aansluiting kunt u ook terugvinden op uw energierekening.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Het vastrecht van elektra voor een 3x35A is ongeveer 750 euro per jaar!!! Dat is 3x zo hoog, of 500 euro per jaar extra! Als je elektrisch kookt (32 Ampere), verwarmt met warmtepomp (16A) en een elektrische auto laadt (48A), dan gebruik je al 96A en is een 3x25A aansluiting onvoldoende.
Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer. De vraag die vaak gesteld wordt is of het salderen wel goed gaat.
De vuistregel is dat een zekering in de groepenkast een factor 1.6 x kleiner moet zijn dan de hoofdzekering.
Laat uw hoofdzekering verzwaren door een elektricien!
Zelf een hoofdzekering verzwaren wordt niet toegestaan door uw netbeheerder.
Bij een normaal elektriciteitsverbruik zou het vermogen van uw meter (gemiddeld 9,2 kVA) moeten volstaan. Daarmee kunt u in theorie toestellen met een totaal vermogen van maximum 9,2 kW of 9200 watt gelijktijdig van stroom voorzien.