Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Factcheck. Jezelf wakker houden als je aan slapeloosheid lijdt, kan je slaap op termijn verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Je moet de slaapbeperking combineren met een goede slaaphygiëne en minstens 5 uur in bed doorbrengen.
Als je 2 uurtjes slaapt tussen 8 en 10 uur 's avonds dan zit je in de slaapperiode waarin je het diepste slaapt en zal de adenosine snel afgebroken worden. Dat kan al 50% zijn binnen die 2 uur. Lukt het je niet om te slapen? Dan is rusten ook een goede noodoplossing.
Een volwassene heeft gemiddeld 2 uur diepe slaap nodig per nacht.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken. '
Uit onderzoek blijkt dat tussen 1 en 3 uur 's middags ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Ga je vroeger dan 1 uur 's middags slapen, dan ben je misschien nog niet moe genoeg - en sluit je je ogen na 4 uur, dan kan je 's avonds misschien niet in slaap vallen.
Zorg voor een rustige, koele en donkere plek waar je kunt slapen en proberen jezelf niet teveel te pushen zonder slaap. Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Gevolgen van te weinig slaap
Hoewel de nodige hoeveelheid slaap bij iedereen anders is, stellen wetenschappers: “mensen die zeggen dat ze maar drie uur slaap nodig hebben, komen zichzelf vanzelf tegen.” Als je minder dan zes uur per nacht slaapt, spreekt men van chronisch slaaptekort. Met alle gevolgen van dien.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Doe rustig aan op de momenten dat je echt even geen energie hebt. Loop een rondje, ga even liggen, of zitten en (dag)droom lekker weg. Blijf niet langer dan normaal in bed liggen en doe wat je altijd doet. Maak een ommetje of ga fietsen en eet voedzame maaltijden.
Nacht(en) niet kunnen slapen
Slaapgebrek kan op zichzelf echter ook je levensgenot al flink verzieken. Als je weet dat je het laat gaat maken dan zorg je vaak dat je de volgende dag niet veel te doen hebt. Mensen die geregeld een nacht niet kunnen slapen hebben deze optie vaak niet.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.
Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht. Kortom: de meeste mensen hebben meer slaap nodig voor een lang en gelukkig leven.
Uit het Canadese onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de seksuele dromen resulteert in een orgasme, bij zowel mannen als vrouwen. Bij de meeste natte dromen houden we het dus droog. Daarnaast hebben we ook orgasmes tijdens de slaap terwijl we geen erotische droom hebben gehad.
Het verlossende woord. We vallen meteen met de deur in huis: jammer maar helaas. Een slaaptekort kun je niet echt inhalen.
Als je maar 4 uur geslapen hebt, houd je jezelf voor de gek. Misschien is die ene presentatie nu wel af, maar na slechts 4 uur slaap heeft dit absoluut geen positieve invloed op je productiviteit. Zowel je lichaam, brein als emoties ervaren de gevolgen van zo'n korte nachtrust.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Een nacht doorhalen maakt je minder scherp
Vanuit dit oogpunt raden wij je dus af om een nacht slapen over te slaan. Het concentratievermogen zal ook afnemen naarmate je langer wakker bent. Een nacht overslaan om door te werken aan je verslag, lijkt wellicht efficiënt maar het heeft ook nadelige gevolgen.
Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende. Het voordeel van deze korte opfrisser is dat het weinig tijd kost, maar je er wel veel energie uithaalt. Met deze korte versie van de powernap zorgt u ervoor dat u vóór de fase van de diepe slaap weer wakker wordt.
Uit onderzoek is gebleken dat een powernap de concentratie bevordert en dat mensen beter presteren na zo'n kort middagdutje. 'Wij raden middagdutjes wel altijd af aan mensen die kampen met slapeloosheid.
“Blijf niet langer in bed liggen” Slaaptekort valt helaas niet op te lossen door in het weekend langer te blijven liggen. Volgens onderzoek heb je maar liefst vier dagen nodig om volledig te herstellen van amper één uur verloren slaap.